Tgrt Haber

Fransız medyası yazdı: Türkiye Paris Air Show'da milli hava araçlarıyla iddiasını ortaya koydu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: AFP, BBC
21 Haziran 2023 11:05 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 12:02

Dünyanın en eski havacılık fuarı Paris Air Show, 4 yılın ardından Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlendi. Fuarın dikkat çeken ismi Türkiye oldu. Fransız medyası, Türk üretimi hava araçlarıyla Türkiye'nin iddiasını ortaya koyduğunu yazdı.

Havacılık sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan Paris Aie Show açıldı. Tarihi bir anlaşma ile kapılarını açan fuarda, Hint havayolu şirketi IndiGo, Airbus’tan 500 adet A320 model araç aldığını açıklayarak ticari havayolu tarihinde tek seferde bir havayolu şirketinin gerçekleştirdiği en büyük satın almaya imza attı.

Fuarın en dikkat çeken katılımcısı ise Türkiye​ oldu. ABD, Almanya, Fransa'nın yanı sıra Türkiye, savunma sanayide yaptığı atılımla dikkatleri üzerine çekti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), stant açan şirketler arasındaydı. Milli havacılık ürünleri olan Anka, Atak, Hürkuş, Gökbey ve Kaan gibi hava araçları fuarda yer aldı.

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru, turbodizel havacılık motoru, iki zamanlı benzinli havacılık motoru ve turbojet motorları ile Genel Maksat Helikopteri sergiledi.

Fransız medyası yazdı: Türkiye Paris Air Show'da milli hava araçlarıyla iddiasını ortaya koydu

TÜRKİYE GÜCÜNÜ ORTAYA KOYDU

Fransız Haber Ajansı AFP, Türkiye'nin savunma sanayii üreticilerinin fuarda güç gösterisi yaptığını belirtti. AFP, yetkililerin açıklamalarına atıfta bulunarak Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatındaki iddiasını Paris Air Show’da da ortaya koyduğunu belirtti.

AFP’nin haberine göre, Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde araştırmacı olan Leo Peria-Peigne, en son yazdığı makalede Türkiye’nin savunma sanayi alanında 'üçüncü yol' olarak görüldüğünü kaleme aldı.

BBC'nin haberine göre, Baykar’ın ürettiği TB-2 Bayraktar modeli insansız hava araçlarının (İHA) alanında öncü olduğu belirtilen haberde, bu araçların özellikle Ukrayna tarafından kullanıldıktan sonra dünya medyasının dikkatini çektiği vurgulandı.

Fransız medyası yazdı: Türkiye Paris Air Show'da milli hava araçlarıyla iddiasını ortaya koydu

''TERÖRİZMLE MÜCADELEDE ETKİLİ''

AFP’ye konuşan TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, insansız hava araçları için en çok ilginin, ''Afrika ülkelerinden geldiğini, bunun da terörizmle mücadele etmek için olduğunu'' söyledi. Yıldız, üretilen insansız hava araçlarının, ''Suriye’de terörizmle mücadelede etkili olduklarını ispat ettiklerini'' dile getirdi.

Şubat'ta gerçekleşen depremler sırasında internet bağlantısının tekrar kurulması için de bu araçların kullanıldığını ekledi.

Fuarda füze, roket ve mühimmat teknolojilerini sergileyen Roketsan’ın pazarlama bölümünün başında olan Mustafa Odabaş ise AFP’ye yaptığı açıklamada, ''Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre yeni sistemler geliştirdikçe satışlarının arttığını'' aktardı.

Odabaş, Baykar ve TEI’nin insansız hava aracı satışlarının Roketsan’ın Afrika ve Avrupa’da daha çok müşteri kazanmasını sağladığını dile getirdi. Odabaş, satışlarının yüzde 50’sinden fazlasının ihracattan geldiğini vurguladı.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Ruşen Kömürcü ise, ''savunma sanayinde ihracatın daha da artacağını, ihracatın toplamda 10 milyar dolara varmasının uzak olmadığını'' aktardı.

AFP’ye göre, böyle olması durumunda Türkiye, yurt dışına 12,3 milyar dolar değerinde silah satan Fransa’ya çok yaklaşacak.

Öte yandan Türkiye savunma sanayii, 2022 içerisinde 4,3 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirmişti.

Kaynak: AFP, BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...