Tgrt Haber

Füze yerine koşu bandı! İngiliz savaş gemilerinde skandal

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Telegraph
05 Şubat 2024 10:18 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 10:19
Füze yerine koşu bandı! İngiliz savaş gemilerinde skandal

İngiltere donanmasındaki savaş gemilerinde füze fırlatma sistemi yerine koşu bandı olduğu ortaya çıktı. ABD, İngiltere donanmasına kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.

İsrail-Hamas savaşıyla beraber Orta Doğu​'da artan gerilim Kızıldeniz​'de saldırıları tetikledi. ABD​ ve İngiltere ortak operasyonlarla Yemen'deki İran destekli Husileri hedef almaya başladı. Fakat İngiltere donanması bu konuda sınıfta kaldı. İngiltere donanmasındaki Tip 45 sınıfı savaş gemilerine, kaynak eksikliği nedeniyle füze yerleştirilemediği ortaya çıktı.

İngiltere'nin elinde bulunan savaş gemilerinin baş kısmı normalde seyir füzeleri fırlatmaya yönelik tasarlanmış olsa da yeterli kaynak olmaması, buralara spor salonu yapılmasına neden oldu. Telegraph gazetesi, geminin içinde kara füzelerinin olması gereken yere konan koşu bantlarını ifşa etti.

Füze yerine koşu bandı! İngiliz savaş gemilerinde skandal - 1. Resim

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan bir savunma kaynağı, ''Savaş gemilerinde bulunan herhangi bir boşluk çok kıymetlidir. Bu nedenle uygun boşluğa genelde spor aletleri yerleştirilir. Çünkü operasyonel kullanım için o alan lazım olduğunda bu aletler kolayca kaldırılabilir" ifadelerini kullandı.

HUSİLER'İ İNGİLİZ DONANMASI VURAMIYOR

Öte yandan Telegraph, geçtiğimiz hafta da İngiltere donanmasına ait HMS Diamond savaş gemisinin ateş gücü eksikliği nedeniyle Yemen'de Husiler'e ait kara noktalarını vuramadığını yazmıştı. İngiltere donanmasının, ABD​'nin çok gerisinde olduğu, Yemen'deki birçok hedefi Amerikan gemilerinin vurduğu belirtilmişti.

Füze yerine koşu bandı! İngiliz savaş gemilerinde skandal - 2. Resim

ABD​ Donanma Bakanı Carlos Del Toro da hem İngiltere'ye karşı hem de ülkesine karşı yakın zamanda tehditlerin arttığına dikkat çekerek, İngiliz donanmasına ayrılan kaynağın artırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Bir diğer yandan İngiltere donanmasındaki savaş gemileri, diğer savaş gemilerine ve karadaki hedeflere sadece geminin ön kısmına yerleştirilen toplarla ateş edebiliyor. ABD​ donanmasındaki benzer gemilerdeyse kara hedefleri için güdümlü Tomahawk füzeleri yer alıyor.

Kaynak: Telegraph
Sonraki Haber Yükleniyor...