Tgrt Haber

Gazze engelliler şehrine dönüşüyor: Doktorlar tıbbi yetersizlikten uzuvları kesmek zorunda kalıyorlar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Independent Arabia
14 Kasım 2023 17:09 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 17:51

Gazze'deki hastaneler İsrail'in saldırılarıyla bir bir hizmet dışı kalırken platinlerin tükenmesi de doktorları uzuvları kesme yoluna itiyor. Gazze, gün geçtikçe ''engellilerin şehri''ne dönüşüyor. 

İsrail'in Gazze​'ye saldırıları aralıksız 39 gündür sürerken şimdiye kadar onlarca hastane​ hizmet dışı kaldı. Sivil ölümler her geçen dakika artarken İsrail, hastaneleri, okulları ve mülteci kamplarını hedef almayı bırakmadı. Hastanelerdeki durum ise Gazze'nin birçok noktasında olduğu gibi içler acısı... Doktorlar platin yetersizliği nedeniyle yaralıların uzuvlarını kesmek zorunda kalıyor. 

Independent Arabia'nın haberine göre, yaralılar için gereken platini bulmakla görevli hemşireler, ameliyathanelere elleri boş dönüyor. Bu durumda doktorların ise tek bir çaresi kalıyor. 

EL AKSA'DA DURUM VAHİM

Gazze'de özellikle El Aksa Hastanesi'nde durum vahim. 250 bin kişiye hizmet etmesi için tasarlanan hastanede İsrail'in saldırıları nedeniyle 600 bin kişiye hizmet verilmeye çalışılıyor. Hastanede platin gereken 4 bin kemik kırığı vakası var. 

Gazze'nin güneyinde bulunan European Hastanesi'nde durum biraz daha iyi gibi görünüyor. Burada hala yaklaşık bin kişi için yeterli miktarda platin bulunsa da bu malzemelerin de tükenmek üzere olduğu kesin.

Gazze engelliler şehrine dönüşüyor: Doktorlar tıbbi yetersizlikten uzuvları kesmek zorunda kalıyorlar

İsrail bombalarının sürekli olarak düşmeye devam etmesi nedeniyle yaşanan durum bu.

GAZZE 'ENGELLİLER ŞEHRİ'NE DÖNÜŞÜYOR

Kemik ve eklem cerrahisi uzmanı Halil Dikran, Gazze'nin bir engelliler şehrine dönüştüğünü şu sözlerle ifade etti:

''Hastanede bulunan tıbbi platin malzemesi, büyük sayıda yaralı nedeniyle tükenmiş durumda ve bu durum işleri çok daha karmaşık hale getiriyor. Doktorların tek seçeneği kırık uzuvları kesmek... Ancak bu durumda Gazze engelli bir şehre dönüştürecektir.''

Gazze engelliler şehrine dönüşüyor: Doktorlar tıbbi yetersizlikten uzuvları kesmek zorunda kalıyorlar

Ayrıca, iç kırıkları sabitlemek ve kemik yerine bağlantı oluşturmak için kullanılan platin cihazlarının da tükendiğini söyleyen Dr. Dikran, sözlerine şunları ekledi:

''Dışarıdan sabitleme yapmak için gerekli platin cihazları tükenmek üzere. Ameliyat odasına girmek için beş gün bekleyen yaralılar var.''

Gazze engelliler şehrine dönüşüyor: Doktorlar tıbbi yetersizlikten uzuvları kesmek zorunda kalıyorlar

''UZUVLAR KESİLMEK ZORUNDA KALIYOR''

Dr. Dikran, savaşın başlarında yaralanıp platin takılan hastaları, hastaneye çağırarak bu platin malzemeyi başka bir yaralıya yeniden sabitlemek için kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Ayrıca doktor, birçok kırık, yaralının platin eksikliği nedeniyle uzuvlarının kesilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Yaralanmaların çoğunun el, ayak, kafatası ve omurga kırıkları olduğunu belirten Dr. Dikran, bu tür yaralanmaların tedavi edilmesinin, platin malzemesinin eksikliği veya tedavi yöntemlerine dair deneyimsizlikleri nedeniyle oldukça zor olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Independent Arabia

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...