Tgrt Haber

Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
11 Kasım 2023 10:38 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 11:10
Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde
israil,filistin,gazze,hastane

İsrail'in bombalar yağdırdığı Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne giden Wall Street Journal (WSJ) gazetecileri, hastaneye sığınan Filistinlilerle görüştüler. İsrail'in ''Güneye gidin'' çağrısına rağmen neden kuzeyde kaldıklarına açıklık getiren Gazzeliler, yolda öldürülmekten korktuklarını söylediler. 

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 36 gündür aralıksız sürerken ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), şimdiye kadar birçok kez bombalanan, Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi'ne giderek Filistinlilerle görüştüler. Gazze'nin kuzeyi ile güneyini birbirinden ayırma niyetinde olan İsrail'in ''Güneye gidin'' çağrılarına rağmen kuzeydeki hastaneye sığınan Gazzeliler acı gerçekleri anlattılar.

''GÜNEYE GİDERKEN ÖLDÜRÜLÜRÜZ''

Hastanenin dışında ailesiyle beraber çadırda yaşayan 25 yaşındaki Filistinli Fadi Roaney, "Burası en güvenli yer. Eğer çıkıp Gazze'nin güneyine doğru gidersek büyük ihtimalle yolda öldürülürüz" dedi.

Hastanede çalışan cerrah Hasan Ebu Sitta da halkın gidecek başka yeri olmadığını, bu yüzden hastaneyi terk etmediklerini söyledi. 

Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde

Hastanenin müdürü Muhammed Ebu Selime, cep telefonunun tahliye uyarılarıyla dolup taştığını fakat hastaları bırakıp hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi.

Şifa Hastanesi'nin plastik cerrahi bölümünün başındaki Ahmed Mohelallati, savaşın başladığı 7 Ekim'de hastanenin yaralılarla dolup taştığını belirtti. Cerrah, "Yerde en az 200 yaralı vardı. Birilerinin bir şeyler yapmasını bekliyorlardı. Yaşadığım en kötü günlerden biriydi. Buradaki sistem tamamıyla çöktü" dedi.

Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde

HASTANELERE BOMBA YAĞIYOR

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık verdiği gerekçesiyle aralıksız olarak 36 gündür Gazze'ye bombalar yağdırıyor. Sivil ölümleri 11 bin 78'e dayansa da İsrail savaş suçu işlediklerini kabul etmeyi reddediyor. Fakat şimdiye kadar birçok okul, hastane, mülteci kampı birçok kez vuruldu.

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre son olarak İsrail ordusu, hastane yerleşkesindeki bir polikliniği top ve roket atışlarıyla vurdu. İsrail güçleri, dün gecenin ilerleyen saatlerinde de yerleşkeyi bombardımana tutmuştu.  

Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde

HAMAS: HASTANELER SİVİLLER İÇİN

Tel Aviv yönetimi, Hamas militanlarının hastanenin altında karargah kurduğunu ve burayı ellerindeki yakıtları depolamak amacıyla kullandığını öne sürerken, örgütse iddiaları yalanlıyor.

Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Mirdevi, İsrail'in saldırılarını gerekçelendirmek için yalan söylediğini savunarak, uluslararası kuruluşları hastanedeki durumu incelemeleri için Gazze'ye çağırdı.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşundan Yossi Mekelberg ise şu değerlendirmeyi yaptı: 

İsrail istihbaratının haklı olduğunu ve Hamas'ın karargahını Şifa Hastanesi'nin altında inşa ettiğini varsayalım. Bu en büyük canlı kalkanın oluşturulduğu anlamına gelir ve kınanması gerekir. Ancak bu, orada bir hastane olduğu gerçeğini değiştirmez. Hiç kimse hiçbir koşul altında hastanelere saldırmamalıdır.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38'i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354’ü asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 4 bin 506’sı çocuk, 3 bin 27’si kadın olmak üzere 11 bin 78 Filistinli öldürüldü, 27 bin 490 kişi yaralandı.

Gazze'nin güneyine giderken öldürüleceklerini bilen Filistinliler Şifa Hastanesi'nde

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 182 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...