Tgrt Haber

Gizli yetkiliden Washington Post'a çarpıcı itiraf: ABD, Wagner'in planını biliyordu

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
25 Haziran 2023 10:38 - Güncelleme : 25 Haziran 2023 10:42

Wagner'in Rusya'da başlattığı darbe girişimi Belarus'un araya girmesiyle çözüme kavuştu. Anlaşmaya göre Wagner lideri Prigojin yargılanmayacak. Rusya'daki gelişmeleri yakından izleyen ABD merkezli Washington Post, Beyaz Saray'ın olayı önceden bildiğini aktardı.

Rusya​'da Wagner’in darbe girişimi çözümü için Belarus​ Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​ ardından Wagner​'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile görüşerek anlaşma sağladı. Wagner lideri Prigojin, savaş riski nedeniyle askerlerine geri çekilme emri verdi. 

Ağır silahlara sahip paralı asker grubu Wagner lideri Prigojin’in Rusya’ya daha önce verdiği hizmetlerden dolayı yargılanmayacağı ve Belarus’a yerleşeceği bildirildi.

Gizli yetkiliden Washington Post'a çarpıcı itiraf: ABD, Wagner'in planını biliyordu

ABD BİLİYORDU

Rusya’da yaşanan gelişmeleri Ukrayna ve ABD çok yakından izledi. ABD merkezli  Washington Post'un Rusya iddiası büyük yankı uyandırdı. Washington Post 'ABD casusları haziran ortasında Prigozhin​'in Rusya'da silahlı eylem planladığını öğrendi' başlığı ile yayın yaptı. Habere göre ABD istihbaratı Beyaz Saray ile diğer devlet kurumlarına acilen bilgi verdi.

Gizli yetkiliden Washington Post'a çarpıcı itiraf: ABD, Wagner'in planını biliyordu

''LİDERLİĞE BİR ŞEYLER OLUYOR''

ABD Rusya’daki ayaklanmayı günler öncesinden biliyordu ve yetkililer hazırlıksız yakalanmadı.İsminin gizli kalması şartıyla konuşan bir ABD’li yetkili, 'liderliğe bir şeyler olduğunu söyleyebilecek kadar yeterli sinyal vardı. Yani buna hazır olduklarını düşünüyorum' dedi. Yetkili isim, Vladimir Putin’in iktidarda kalıp kalmayacağı ve istikrarsızlık oluşması durumunda nükleer cephaneliğin kontrolü akıbetinin ne olacağı konusunda 'yüksek endişe' olduğunu söyledi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...