Emeklilik planı yapan milyonlarca çalışan için en kritik detay, hangi statüden emekli olacaklarını belirleyen son 2520 gün kuralı. Emekli maaşını hesaplamanın ve haklarınızı öğrenmenin yollarını SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. İşverenin SGK’ya bildirdiği Prime Esas Kazanç tutarı, emekli maaşınızı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle her ay e-Devlet’ten bu kazançları kontrol etmenizde fayda var. Ancak emeklilik şartlarınız sadece yaş ve prim gününden ibaret değil. İşte detaylar.
Emeklilik şartlarınız sadece yaş ve prim gününden ibaret değil. Hangi statüden prim ödediğiniz, son 2520 gününüzde ne yaptığınız, hatta hizmet dökümünüzdeki bir harf bile kaderinizi değiştirebilir. Emeklilik planı yapan milyonlarca çalışan için en kritik detay, hangi statüden emekli olacaklarını belirleyen son 2520 gün kuralı. Peki, e-Devlet’ten hangi bilgilere bakmalısınız, primlerinizin emekli aylığınıza etkisi ne kadar? İşte bilmeniz gereken her şey.
SGK uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamaları şöyle;
"Emekli olduğunuzda ne kadar aylık alacağınızı öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapıp arama kısmına 4/A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama yazmanız yeterli.
İşverenin SGK’ya bildirdiği Prime Esas Kazanç tutarı, emekli maaşınızı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle her ay e-Devlet’ten bu kazançları kontrol etmenizde fayda var.
Emekli olurken hangi statüden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olacağınız, son 2520 gün içinde en fazla hangi statüde prim ödediğinize göre belirleniyor. Bu süreye dikkat etmeyenler, istemedikleri bir statüye geçip daha geç yaşta, daha düşük maaşla emekli olacak.
Eğer 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olduysanız, EYT kapsamında yaş şartı olmadan emeklilik şansınız var. 5000 ila 5975 gün arası primle emekli olabilirsiniz.
Eksik günler doğum, askerlik ya da yurtdışı borçlanmasıyla tamamlanabilir.
İsteğe bağlı olarak, günlük kazanç tutarını asgari ücretin 7,5 katına kadar seçerek borçlanma yapılabiliyor. Bu, ödenecek tutarı artırırken emekli maaşınızı da yükseltebilir.
2019/9 sayılı genelgeye göre, 1 Ekim 2008 sonrasında bir şirkette ortak olup sigortalı gösterildiyseniz, bu SSK günleriniz iptal edilebilir. Ancak, anonim şirkette yönetim kurulunda değilseniz, SSK’lı olabilirsiniz.
SGK hizmet dökümünüzde K-Ş-İ harflerini görüyorsanız, bu prim günlerinin silinmiş olabileceğine ya da silineceğine işaret eder. Mutlaka kontrol edin.
8 Eylül 1999’dan önce sigortalıysanız: 3600 günle kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz.
Eksik günlerinizi isteğe bağlı Bağ-Kur ile tamamlayabilirsiniz. Aylık en düşük ödeme: 8.321 TL. Ancak dikkat edin. Son 2520 günün çoğu isteğe bağlı olursa, SSK yerine Bağ-Kur şartlarına göre emekli olursunuz."