Tgrt Haber

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Ocak 2024 10:20 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 16:16

Güney Afrika'nın, İsrail'e açtığı soykırım davasında, İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. Filistin halkının daha fazla zarar görmemesi için Güney Afrika'nın talebi kabul edildi, İsrail'in ret talebi ise reddedildi.

Güney Afrika​ Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail'e açılan soykırım​ davasında başladı, duruşmanın sonunda ara kararın açıklanması bekleniyor. Tarafların avukatlarının divan salonunda hazır. Davadan önce ya da sonra için ülkelerden herhangi bir sunum veya beyanat talebinde bulunmadı.

İSRAİL'E RET, GÜNEY AFRİKA​'YA ONAY

Duruşmadan gelen ilk bilgilere göre, Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in "dosyanın reddi" talebini reddetti. UAD, Güney Afrika​'nın "Gazze'de soykırım​ davası" başvurusunu kabul etti. Yargıç Joan E. Donoghue, İsrail'e yönelik bazı iddiaların Soykırım​ Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini ifade etti.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

Mahkemenin görüşüne göre, Güney Afrika​'nın iddialarının bir kısmı sözleşmenin maddelerinin bir kısmı içine girebilir. Tüm taraflar sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmelidir. 

Güney Afrika​'nın İsrail'e ilişkin başvurusu uygundur. Mahkemeye göre yaşananlar ve durum en azından Güney Afrika​'nın taleplerinin bir kısmının haklı olduğuna karar verilmiştir. Gazze​ halkının soykırımdan korunması konusunda da tedbir taleplerinin yerinde olduğu açıktır. 

GÜNEY AFRİKA​'NIN TALEPLERİ HAKLI BULUNDU

Mahkeme, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti. Ve telafisi mümkün olmayan sonuçların engellenmesini değerlendirdi. Nihayi karar verilmeden önce Güney Afrika’nın talepleri haklı bulunmuştur.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

İsrail, gerekli önlemleri hemen alarak, insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşmasını sağlamalıdır.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

İSRAİL 1 AY İÇİNDE RAPOR SUNMALI

İsrail, gerekli önlemleri hemen alarak, insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşmasını sağlamalıdır. İsrail, alınan tüm önlemlerle ilgili bir ay içinde mahkemeye rapor sunmalı. Bu rapor Güney Afrika​'ya da iletilecektir. Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı haizdir.

Gazze​'de yaşanan çatışmanın tüm tarafları uluslararası insani hukuk kapsamında sorumludur. 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

Mahkeme, İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. İsrail, sözleşme sorumlulukları çerçevesinde elinden gelen tüm adımları atarak soykırım​ suçu işlenmesini yapmakla yükümlüdür.

İsrail tüm önlemleri alarak soykırım​ işlenmesini teşvik etmesini engellemellidir.

Gazze​'deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiği kararlaştırıldı. 15'e 2 oyla İsrail, etkili bir şekilde önlemler alarak yıkımı önlemelidir kararı alınmıştır.

İsrail devleti mahkemeye ilgili ihtiyati tedbirler ile ilgili 1 ay içinde rapor vermelidir.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

Divan'ın vereceği tedbir kararının İsrail’in Soykırım​ Sözleşmesi’ni ihlal edip etmediğine ilişkin olmasa da muhtemel soykırım​ tehlikesine karşı; asıl karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici önlemleri içerecek.

GÜNEY AFRİKA​'NIN MAHKEMEDEN TALEPLERİ

Uluslararası Adalet Divanı'nın vereceği kararlar bağlayıcı olsada herhangi bir yaptırımı yok. Güney Afrika​ ise mahkemeden, Gazze’deki askeri operasyonların derhal durdurulmasını, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli makul tedbirlerin alınmasını, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek insani yardıma erişimlerinin sağlanmasını, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımların atılmasını, soykırımın delillerinin muhafaza edilmesi ve bu amaçla gelen uluslararası görevlilerin Gazze’ye erişiminin engellenmemesini talep ediyor.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

İSRAİL: HER TÜRLÜ KARARA HAZIRLIKLIYIZ

İsrail hükümeti de Divan’dan çıkabilecek her türlü karara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Başbakan Binyamin Netanyahu dün, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı genel merkezinde hukukçularla bir araya geldi. Olası senaryoların tartışıldığı toplantıya Başsavcı Gali Baharav-Miara, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Adalet Bakanı Yariv Levin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi katıldı.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

İSRAİL'İN GAZZE​'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze​ Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 25 bin 900 Filistinli öldürüldü, 64 bin 110 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ara karar

İsrail ordusu, Gazze​ Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 219’u karadan işgal sürecinde olmak üzere 556 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 373 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 30 Lübnanlı sivil ve 167 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...