Tgrt Haber

Güney Kore'den Kuzey Kore'ye aleni tehdit: Nükleer kullanırsan rejiminin son bulur

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
04 Ekim 2023 12:47 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 12:53
Güney Kore'den Kuzey Kore'ye aleni tehdit: Nükleer kullanırsan rejiminin son bulur

Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerilim gün geçtikçe artarken nükleer silah kullanımı konusunda Pyongyang yönetimine bir uyarı daha geldi. Güney Kore, Kuzey Kore'ye nükleer silah kullanması durumunda rejimini sona erdireceğini söyledi.

Kuzey Kore​'nin nükleer gücünü geliştirme politikasını resmi olarak anayasaya dahil etmesi Kore Yarımadası ve çevresinde güvenlik endişelerini artırırken, Güney Kore​'den gözdağı niteliğinde bir hamle geldi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ordumuz, Kuzey Kore'den gelecek herhangi bir saldırıya Güney Kore-ABD ortaklığında ezici bir şekilde karşılık verebilecek yeteneklerle donatılmıştır" ifadeleri kullanılarak, "Kuzey Kore nükleer silah​ kullanmaya kalkarsa rejiminin sonu ile karşı karşıya kalacaktır" denildi.

Pyongyang'ın nükleer silah programının Kore Yarımadası ile uluslararası toplumun barış ve istikrarına zarar veren ciddi bir tehdit olduğu vurgulanan açıklamada, nükleer kapasitesini geliştirmenin Kuzey Kore'nin uluslararası toplumdan daha çok soyutlanmasına ve halkının acılarının daha fazla derinleşmesine neden olacağı belirtildi.

KUZEY KORE'DE NÜKLEER GÜÇ ARTIK ANAYASAYA BAĞLI

Kuzey Kore'nin Yüksek Halk Meclisi (SPA) 28 Eylül'de, "ülkenin varlığı ve gelişimini güvence altına almak, bölgesel ve küresel huzuru korumak" için nükleer silah üretimini hızlandırmak yönündeki yasa teklifini oybirliğiyle kabul etmişti.

Yasanın meclisten geçmesinin ardından konuşma yapan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un​, Güney Kore-ABD-Japonya işbirliğini "NATO'nun Asya versiyonu" olarak nitelendirerek, ABD'nin Kuzey Kore'yi "fiziksel olarak ortadan kaldırma" politikası yürüttüğünü ve Kore Yarımadası'ndaki faaliyetlerinin "nükleer savaş tehditlerini azami düzeye çıkardığını" kaydetmişti.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı ise üçlü işbirliğinin Kuzey'in nükleer silah geliştirme programına sert tepki vereceğini ve uluslararası toplumun işbirliğiyle uygulanacak yaptırımlarla Kuzey üzerinde baskı kurulacağını açıklamıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...