Tgrt Haber

NATO ülkeleri mühimmatın dibini sıyırdı uyarı geldi: Ukrayna için üretim şart

04 Ekim 2023 10:46 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 11:07
NATO ülkeleri mühimmatın dibini sıyırdı uyarı geldi: Ukrayna için üretim şart

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer'den Batılı ülkelere uyarı geldi. Bauer, Ukrayna'ya verdiği mühimmat desteği nedeniyle Batılı ülkelerin mühimmatsız kalmak üzere olduğunu açıkladı.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna​'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalarla devam ederken Batılı ülkere NATO​'dan uyarı geldi. NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Varşova Güvenlik Forumu'nda yaptığı açıklamalarda, ''mühimmatın neredeyse dibini sıyırdık” dedi. Amiral Bauer, hem hükümetlerin hem de savunma şirketlerinin üretimi çok daha hızlı bir tempoda artırması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna'nın hem savunma hem de atakları sırasında binlerce top atışı yapıyor, bu mühimmatların önemli bir kısmı ise NATO ülkelerince tedarik ediliyor. Bauer, bu noktaya parmak basarak, Ukrayna'ya mühimmat​ tedarikine başladıklarında birçok ülkenin cephaneliğinin yarısının bile dolu olmadığını, NATO ülkelerinin yıllardır askeri alana yeterli yatırım yapmadığını belirtti:

Daha büyük hacimlere ihtiyacımız var. Tam ihtiyaç olduğu anda, tam ihtiyaç olan miktarda üretim yapan liberal ekonomiler pek çok şey için iyi olabilir fakat bir savaş sırasında ordular için iyi sonuçları olmaz.”

Bauer, hem hükümetlerin hem de savunma şirketlerinin üretimi çok daha hızlı bir tempoda artırması gerektiğini ifade etti.
NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer

''CEPHANELİĞİ DOLDURMAK İÇİN ÇABALAMALIYIZ''

Forumda konuşan İngiltere Savunma Bakanı James Heappey de Batı ülkelerinin mühimmatının epey azalmış göründüğünü söyleyerek NATO üyelerini, söz verdikleri gibi gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamaya davet etti:

Şimdi değilse, Avrupa’da bir savaş varken değilse ne zaman?

BBC'nin haberine göre, Amiral Bauer gibi Bakan Heappey de “tam zamanında” ekonomi modelinin “yarın savaşmanız gerekirken işlemediğini” söyledi:

“Mühimmatımız epeyce azaldı diye savaşmayı bırakamayız. Ukrayna’yı bugün de, yarın da, ondan sonraki gün de bu savaşta tutmamız lazım. Biz durursak bu Putin’in de duracağı anlamına gelmiyor. Her gün cephaneliğimizi doldurmamız için çaba sarf etmeliyiz. Ortadaki en büyük problem, ittifaktaki her ülkenin yüzde 2 sözünü tutmaması. Bu oran bir tavan değil bir taban görevi görmeli. İttifaka gelince, ABD Kongresi’ndeki mevkidaşlarımızın Avrupa ülkelerinin de yüzde 2 vaadini yerine getirdiğini görmesi gerekiyor.”

İSVEÇ: MÜHİMMATIMIZIN ÖNEMLİ KISMINI HARCADIK

İsveç Savunma Bakanı Pol Jonson da Ukrayna’yı uzun vadede desteklemeye devam edebilmek için Avrupa’nın savunma sanayisine çekidüzen vermesi gerektiğini söyledi:

Şu anda mühimmatımızın önemli bir kısmını harcadık. Ve uzun vadede Ukraynalıların Avrupa’daki bu savunma endüstrisinden mühimmat edinmeye devam edebilmesi hayati öneme sahip. Burada hacim konusunda önemli dersler aldık, özellikle de top mühimmatı konusunda.”

İNGİLTERE: UKRAYNA'YA DESTEĞE DEVAM

İngiltere Savunma Bakanlığı, Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’ya 300 binden fazla top mermisi verdiğini ve yıl sonuna kadar on binlerce daha göndermeyi hedeflediğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakanlığı ise aynı süreçte 2 milyondan fazla top mermisi gönderdiklerini aktarıyor.

RUSYA CEPHANELİK SIKINTISI ÇEKMİYOR

Öte yandan NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri üretimi daha hızlı artırabilmek için bilgi paylaşımı ve savunma şirketleri arasında anlaşmalar yapılması gibi çeşitli adımlar attı. Yine de talebe yetişemiyor gibi görülüyorlar.

Analistlere göre Rusya ise savaş sürecinde cephaneliğini daha hızlı bir şekilde doldurmayı başarıyor.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...