Tgrt Haber

Uluslararası deneyle kanıtlandı: Haftada 4 gün çalışma eşittir verimli çalışan

27 Temmuz 2023 11:19 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 11:39
Uluslararası deneyle kanıtlandı: Haftada 4 gün çalışma eşittir verimli çalışan

Uluslararası bir deney haftanın dört günü çalışmanın hem üretkenliği artırdığını hem de çalışanların şirkete bağlılığını artırdığını kanıtladı. Üretkenliğin olumsuz yönde etkilenmediği, verimli bir çalışma sağlandığı ortaya çıktı.

Covid-19 salgınıyla beraber uzaktan çalışma​ yaygınlaşırken birçok şirket salgının ardından da hibrit çalışmaya devam etti. Hatta şirketler çalışma gün sayısını azaltarak verimliliğin nasıl etkilendiğini görmek adına 4 gün çalışma 3 gün tatil şeklinde devam etti ve olumlu sonuçlar ortaya çıktı. 

'4 Day Week Global' (Haftada 4 gün) projesi, denemelerin başlatılmasından bir yıl sonra, çalışanların ortalama çalışma süresinin 38 saatten 32,97’ye düştüğünü bildirdi. Raporda, saatlerin azalmasında beş günlük görevleri dört güne sıkıştırarak değil, çalışanların daha verimli çalışmasıyla sağlandığı belirtildi.

4 Day Week Global’den Dr Dale Whelehan şunları söyledi:

“Pilot programımızın sona ermesinden sonra da insanların dört günlük hafta ile sahip olmaya devam ettikleri olumlu deneyimi görmekten mutluluk duyuyoruz. Sık sık duyduğumuz bir endişe, altı aylık denemelerimizin sonuçlarının sürdürülebilir olmadığı, ancak bir yıl sonra buradayız ve faydalar artmaya devam ediyor. Bu, bu modelin sürdürülebilirliği için çok umut verici ve şirketlerin deneyimlerini gelecekte de takip etmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve İrlanda’dan işletmeleri kapsıyor. Çalışmaya katılanlar çok daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olduklarını ve bu nedenle daha az zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları yaşadıklarını söylediler.

Uluslararası deneyle kanıtlandı: Haftada 4 gün çalışma eşittir verimli çalışan

EN DERİN ETKİ ÇALIŞANLARIN ELDE TUTULMASI

2021’de denemeye katılan şirketlerden biri olan Kickstarter’ın baş strateji sorumlusu olan Jon Leland şunları söyledi:

''En derin etki, çalışanların elde tutulması üzerinde oldu. Dört günlük çalışma haftasının uygulanmasından bu yana çok az kişinin şirketten ayrılmayı seçtiğini gördük. Personeli elde tutma oranı pilot uygulamadan önce yaklaşık yüzde 70’ten yüzde 90’ın üzerine çıktı.''

KAMU İÇİN 4 GÜN ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Bu yılın başlarında, İngiltere’nin Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası, hükümete ücrette herhangi bir kesinti olmaksızın kamu hizmetinde haftada dört gün çalışmanın uygulanması için çağrıda bulundu. Sendika, evden çalışmanın, personelin her zaman nöbette olduğunu hissetmesine neden olduğunu söyledi. Ancak Hükümet, dört günlük bir çalışma haftası başlatma planı olmadığını belirtiyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...