Tgrt Haber

İMECE ateşlendi, Yunanistan yerinden fırladı: Türkiye ilk kez bu imkana sahip oldu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Ajanslar, TGRT Haber
16 Nisan 2023 10:19 - Güncelleme : 16 Nisan 2023 10:45

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, hava şartlarından sürekli ertelenen fırlatmanın dün gerçekleştirilmesiyle uzaya gönderildi. İMECE'yi uzaya gönderen roketin ateşlenmesiyle adeta Yunanistan 'sallandı'. Yunan basını İMECE'yi 'Türkiye ilk kez bu imkana sahip oldu' diyerek duyurdu.

Türkiye​ Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) UZAY'ın tasarlıyıp geliştirdiğ, yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE​, hava muhalefeti nedeniyle sürekli ertelenen fırlatma işlem dün gerçekleştirildi. 5 yıl süre görev yapması planlanan İMECE, uzaya gönderildi. İMECE, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngeye gönderildi.

İMECE'nin uzaya fırlatılmasının ardından bir video mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan​, 'Ülkemize stratejik kabiliyet kazandıracak' dedi. İlk sinyalin alındığı İMECE, Yunanistan'da da gündem oldu. Birçok Yunan gazetesi manşetlerini Türkiye'nin yerli uydusuna ayırdı.

"TÜRKİYE İLK CASUSU UYDUSUNU FIRLATTI"

Flash.gr 'Türkiye ilk casus uydusunu fırlattı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Flash.gr'in haberinde İMECE'nin uçuş bilgisayarından, haberleşme ve optik sistemine kadar tüm kilit sistemlerinin Türkiye'de tasarlandığı bilgisine yer verildi.

SAVUNMA AMAÇLI KULLANILABİLİR

'Türkiye ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu fırlattı' diyen Kathimerini, İMECE'nin savunma amaçları ile de kullanılabileceğinin altını çizdi. Aynı haberde uydu​ ile Türkiye'nin ilk kez, bir metreden küçük nesneleri bile ayrıntılı analiz edebilen kameralı bir uyduyu yörüngeye yerleştirdiği belirtildi.

iEidsesis ise 'Türkiye İlk Gözlem Uydusunu Uzaya Fırlattı' başlıklı haberinde 'Uydu, beş yıllık görevi boyunca dünyanın dört bir yanından görüntüler alacak' ifadesine yer verdi.

Kaynak: Ajanslar, TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...