Tgrt Haber

Türkiye'nin uzaydaki gözü: 'İMECE' dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek!

15 Nisan 2023 16:20 - Güncelleme : 15 Nisan 2023 16:20

Daha önce çeşitli nedenlerden fırlatılması üç kez ertelenen yerli ve mili uydumuz İMECE, 15.04.2023 tarihinde herhangi bir aksilik yaşamadan başarıyla fırlatıldı. Peki İMECE uzayda ne işe yarayacak? İşte bilmeniz gereken her şey.

Türkiye​, yerli ve milli projelerde önemli gelişme kaydederken, ilk gözlem uydusu İMECE​'yi de uzaya gönderdi. Peki İMECE ne işe yarayacak ve hangi görevleri icra edecek? 

Daha önce fırlatılması üç kez ertelenen İMECE uydusu, 15 Nisan 2023 itibariyle SpaceX​'in Falcon roketiyle başarılı bir şekilde uzaya gönderildi.

Öyle ki kısa sürede yerli uydudan ilk sinyali verdiği de duyuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yaptığı paylaşımda İMECE'nin yörüngesine yerleştiğini belirterek, ilk sinyallerin alındığının müjdesini verdi.

İMECE NE İŞE YARAYACAK?

TÜBİTAK Uzay​ tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

AA'nın haberine göre yerli uydu​, 80 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE'nin yanı sıra 50 uydu daha aynı hava üssünden birlikte uzay yolculuğuna çıktı.

50 UYDU DAHA UZAYA GÖNDERİLDİ

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da İMECE'nin yanında yol alan uydulardı. 

Türkiye'de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası da, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi.

Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikliitki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri de TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanarak üretildi.

Uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı.

 

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...