Tgrt Haber

İran’ın askeri tehdidine karşı IKBY'den tansiyonu düşürecek açıklama: Anlaşmaya bağlıyız

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Eylül 2023 14:04 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 14:55
İran’ın askeri tehdidine karşı IKBY'den tansiyonu düşürecek açıklama: Anlaşmaya bağlıyız

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak’ın kuzeyindeki İran muhalifi örgütlerin silahsızlandırılmasını öngören anlaşmaya bağlı olduklarını ve İran’ın yaptığı saldırıların gerekçesinin bulunmadığını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de İran tarafından yapılacak yeni saldırıları kabul etmeyeceklerini belirtti.

Irak​ Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’de yaptığı basın açıklamasında gündemdeki konuları değerlendirdi. Barzani, "Irak’ın bir parçası olan biz Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak Bağdat ve Tahran arasında İran​ muhalifi parti ve grupların silahsızlandırılması için varılan anlaşmaya bağlıyız. Bölgemizin hiçbir komşu ülkeye tehdit kaynağı olmasını istemiyoruz. İran’dan buraya yapılacak saldırıların gerekçesi yok." açıklamasını yaptı. 

ASKERİ HAREKAT UYARISI

İran, Irak ile imzaladığı anlaşma uyarınca Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren Tahran yönetimi muhalifi örgütlerin 19 Eylül'e kadar Bağdat hükümeti tarafından silahsızlandırılmasını istiyor. Tahran aksi takdirde bu örgütlere karşı askeri saldırıları yeniden başlatacağı uyarısında bulunuyor.

MERKEZİ YÖNETİMDEN TEPKİ: KABUL ETMEYİZ

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de dün, İran rejimi karşıtı örgütlerin sınırı geçerek Tahran yönetimine karşı silah kullanmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Hüseyin, "İran’ın da Kürdistan’daki bazı bölgelere saldırmasını kabul etmeyiz. İran, Irak ve Irak Kürdistan hükümetiyle anlaşma gereği bu grupların sınır bölgelerinden uzaklaştırılması için gerekenler yapıldı ve Irak ile Kürdistan (IKBY) derinliğinde uzak yerlerde kurulan kamplara yerleştirildiler. Irak tarafı İran ile yapılan anlaşmayı uygulamaya başladı." ifadelerini kullanmıştı.

İRAN, SINIRA ASKERİ YIĞINAK YAPIYOR

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ülkenin kuzeybatısında Irak sınırına askeri sevkiyat yaptığı bildirildi. Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla bilinen Tesnim Haber Ajansı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırının bulunduğu bölgeye yapılan askeri sevkiyata ilişkin görüntü yayımladı. Görüntüde tank ve uzun menzilli topların bölgeye sevk edildiği görülüyor. Haberde, Bağdat ile Tahran arasındaki İran muhalifi örgütlerin silahsızlandırılması anlaşmasının nihai tarihi olan 19 Eylül arifesinde Irak sınırlarına askeri teçhizat sevk edildiği aktarıldı.

Irak-İran savaşlarında 8 yılda 1 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

35 YIL ÖNCE AĞIR SAVAŞ YAŞANMIŞTI

1980-1988 yılları arasında karşı karşıya gelen iki ülkenin savaşında yaklaşık bir milyon kişi ölmüş, iki milyon kişi de yaralanmıştı. 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açan savaş zihinlerdeki tazeliğini koruyor. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...