Tgrt Haber

İrlandalı vekilden İsrail'i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e tepki: Zulme açık çek vermek demek

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Ekim 2023 14:40 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 15:04
İrlandalı vekilden İsrail'i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e tepki: Zulme açık çek vermek demek

Avrupa Parlamentosu'nun İrlandalı Milletvekili Mick Wallace, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in İsrail'i ziyaret edip destek mesajı vermesini eleştirdi. Ziyaretin Filistin'e yönelik zulme açık çek vermek anlamına geldiğini belirten Wallace, "İsrail, Filistin halkına uyguladığı zulümde Avrupa Birliği'nin de desteğini aldı. AB'nin insan hak ve hukukuna saygı gösterilmesi çağrısında bulunan BM'yi savunamaması korkunç" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun Gazze​'de dün akşam hastaneye gerçekleştirdiği saldırının ardından yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesi dünyayı ayağa kaldırdı. Başta İslam dünyasından İsrail'e sert tepki gelirken, Avrupa'dan da saldırıya karşı sesler yükseldi. Avrupa Parlamentosu'nun İrlandalı Milletvekili Mick Wallace, saldırılardan Avrupa Birliğini de sorumlu tuttu.

İsrail ile Hamas​ arasındaki çatışmaların başlamasından kısa süre sonra İsrail'i ziyaret edip destek mesajları veren Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e AP üyesi İrlandalı vekil Mick Wallace'dan sert tepki geldi. Leyen'in çatışmaların ilk gününden beri İsrail'i destekleyen açıklamalar yaptığına dikkat çeken İrlandalı vekil, söz konusu ziyaretin Filistinlilere yönelik zulme sınırsız destek anlamına geldiğini ifade etti.

İrlanda'dan Temmuz 2019'dan beri AP üyesi olan Mick Wallace, Batılı ülkelerin, Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılara rağmen İsrail ile dayanışma mesajları vermesinin ve AB liderlerinin İsrail'i ziyaret etmesinin Filistinli sivil katliamına onay vermek olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Wallace, Hamas'ın İsrail'e yönelik son saldırılarının Batı'da büyük yankı uyandırdığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"İSRAİL AB'NİN DE DESTEĞİNİ ALDI"

"Batı dünyasından gelen tepkiler bu kez biraz daha saldırgan. Avrupalı liderler İsrail'in eylemlerini destekliyor çünkü Hamas'ın bu saldırıları yapabilme kabiliyeti karşısında şoke oldular. Ne yazık ki apartheid devleti İsrail, Filistin​ halkına uyguladığı zulümde sadece ABD'nin değil, AB'nin de desteğini aldı. Şu an yaşanan şiddet olaylarının temelinde de bu yatıyor. Şiddet doğrudan işgalle bağlantılı ve şiddeti durdurmak istiyorsak önce işgali durdurmalıyız."

VON DER LEYEN'E TEPKİ: TAMAMEN TARAFLI

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in çatışmaların ilk gününden itibaren İsrail'e destek mesajları açıkladığını kaydeden Wallace, "Von der Leyen'in açıklamaları dehşet vericiydi. Korkunçtu. Kendisi tamamen taraflı ve uzun süredir İsrail'in destekçisi. Başkan, apartheid İsrail devletinin eylemlerini ve Filistinlilere yönelik zulmü kayıtsız şartsız destekledi ve Filistin halkıyla ilgili hiçbir endişe göstermedi" diye konuştu.

"İSRAİL ZİYARETİ ZULME AÇIK ÇEK VERMEK"

Wallace, Ursula von der Leyen ve AP Başkanı Roberta Metsola'nın 13 Ekim'de İsrail'e sürpriz ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu kelimenin tam anlamıyla İsrail'e, Filistin halkına zulmetmesi için açık çek vermek demek. Gazze'ye de gidecekler mi? Yoksa Gazze halkının onlar için bir önemi yok mu?" ifadesini kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'de temaslarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Tel Aviv'de bir araya geldi.​

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, 13 Ekim'de  İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de bir araya geldi.​

İsrail'in yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde elektrik, su, gıda gibi temel ihtiyaçların girişini durdurduğuna işaret eden Wallace, "Bu toplu bir cezalandırma ve AB'nin bazı üyelerinin İsrail'in Gazze halkına karşı toplu cezalandırma kararını desteklemesi utanç verici" görüşünü paylaştı.

"BUNA ETNİK TEMİZLİK DENİR"

Wallace, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 1,1 milyon Filistinliden bölgenin güneyine geçmesini istemesine değinen Wallace, "İsrail Ordusu, neredeyse 1 milyon Filistinlinin bölgenin bir ucundan diğerine taşınmasını istedi. Buna etnik temizlik denir. Peki AB Gazze'de Filistinlilere yönelik etnik temizliği destekleyecek mi? Açıkçası AB'nin oynayacağı rolden çok umutlu değiliz" değerlendirmesini yaptı.

Wallace, İsrail yanlısı gösterilere herhangi kısıtlama veya yasaklamanın olmadığı Avrupa ülkelerinde, Filistin'e destek gösterilerinin yasaklandığına dikkati çekerek, "İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin protestolarla ifade özgürlüğünü engellemesi gerçekten endişe verici" dedi.

"İSRAİL 2 DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ İMKANSIZ HALE GETİRDİ"

İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasının korkunç sonuçları olacağına vurgu yapan Wallace, şunları aktardı:

"Bana 'Bu iş nereye gidiyor?' diye soracak olursanız, gerçekten bilmiyorum. Filistin halkı için çok endişeleniyorum. Bu onlar için korkunç bir dönem. Eğer kara saldırısı olursa 'Aman tanrım! Ne olur?' bilemiyorum. AB'nin, insan hak ve hukukuna saygı gösterilmesi çağrısında bulunan BM'yi savunamaması korkunç.AB, BM'nin bu yöndeki çağrısına destek bile veremiyor. Bize ne oldu? Birlikte yola çıktığımız AB'ye ne oldu? Bu gerçekten endişe verici."

Wallace, sözlerini, "Tüm savaşlar aptalcadır. Şiddet işe yaramaz. İşgal yasa dışıdır. Filistinlilere yapılan zulüm yasa dışıdır ve adalet sağlanana kadar barış olmayacak. Filistinliler adalete kavuşmalı. Artık iki devletli çözüme de inanmıyorum. İsrail bunu imkansız hale getirdi. Bu aşamada, uluslararası toplumun, her iki tarafın da eşit haklara sahip olduğu, herkesin hakkının ve onurunun saygı gördüğü bir ülke üzerine düşünmesi gerekiyor." şeklinde tamamladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...