Tgrt Haber

İspanya'da Müslüman nüfusu son 30 yılda 10 kat arttı

24 Mart 2023 12:09 - Güncelleme : 24 Mart 2023 12:34

Avrupa'nın Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerinden İspanya'da Müslüman nüfusunun son 30 yılda 10'a katlandığı açıklandı. Resmi rakamlara göre 2,5 milyon olan Müslüman sayısının yarıya yakınının İspanya vatandaşlığı bulunuyor.

711-1492 yılları arasında "Endülüs" olarak adlandırılan İslam hakimiyeti dönemini yaşayan İspanya​'da daha sonra yaşanan katliam ve sürgünlerle Müslüman​ sayısı yok denecek kadar azalmıştı. Ancak bu durum son yıllarda değişmeye başladı.

MÜSLÜMAN'A BAKIŞ DEĞİŞİYOR

İspanya İslam Komisyonu Sekreteri Mohamed Ajana,  ülkede yaşayan Müslüman nüfusun son 30 yılda 10 kat artarak 2,5 milyonu geçtiğini söyledi. Ramazan ayı vesilesiyle İspanya'daki Müslümanların genel yaşamları ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ajana, resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 3 milyon Müslüman'ın İspanya'da yaşadığını belirten Ajana, geçmişte tamamen göçmenler gibi görülen İspanya'daki Müslüman nüfusun artık İspanyol vatandaşları arasında da önemli yer tuttuğunu ifade etti.

İspanya'da Müslüman nüfusu son 30 yılda 10 kat arttı

Ajana, ülkedeki Müslümanların 1 milyondan fazlasının İspanyol vatandaşı olduğunu, bunların bir kısmının vatandaşlık alan göçmenler, diğer kısmının da kökenlerinin tamamen İspanyol olduğunu ifade etti. Fas, Pakistan, Bangladeş, Senegal ve Cezayir kökenli Müslümanların çoğunlukta bulunduğunu anlatan İslam Komisyonu Sekreteri, İspanya'daki Müslüman nüfusun çoğunluğunun Katalonya, Valensiya, Endülüs ve Madrid gibi endüstrisi gelişmiş bölgelerde yaşadığı bilgisini paylaştı.

MÜSLÜMAN OLMAYANLARA RAMAZAN DAVETİ

Dünyadaki tüm Müslümanlarda olduğu gibi İspanya'daki Müslümanlar için de ramazanın özel bir ay olduğuna dikkati çeken Ajana, sözlerine şöyle devam etti: "Sosyal birlikteliğin yoğunlaştığı, Müslümanların iman ve tutkuyla yaşadıkları bir ay. Ramazanda iftar, teravih gibi toplu programlar ve bununla birlikte görünürlük de çok önemli. Ramazan programlarımıza Müslüman olmayan komşularımızı da davet ediyoruz."

1 GÜNLÜK BAYRAM İZNİ TALEBİ

İslam Komisyonu Sekreteri, Müslüman nüfusun en yoğun olduğu Fas sınırındaki İspanyol şehirleri Ceuta ve Melilla'da birkaç yıl önce elde edilen, ramazan ve kurban bayramlarında Müslümanların bir gün resmi izin hakkını İspanya'nın geri kalan bölgelerinde yaşayan Müslümanlar için de istediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...