Tgrt Haber

İsrail, ABD'yle ters düştü! İşte Gazze'nin geleceği için hazırlanan planlar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
01 Aralık 2023 09:39 - Güncelleme : 01 Aralık 2023 10:10
İsrail, ABD'yle ters düştü! İşte Gazze'nin geleceği için hazırlanan planlar

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'ın kontrolünü sonlandırmak için farklı planlar hazırladığını ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) yazdı. 

İsrail ve Hamas​ arasındaki ateşkes​ sona erdi, savaş​ yeniden başladı. İsrail, kalıcı ateşkese sıcak bakmazken ABD medyasından Wall Street Journal Hamas'ın kontrolünü sonlandırmak için farklı planlar hazırladıklarını yazdı. Haberde, İsrail yönetiminin ABD'li yetkililer görüşmeleri çerçevesinde, Hamas'ın silahlı kadanı İzzeddin Tugayları'ndaki alt düzey militanları Gazze​'den sürerek, savaşın süresini kısaltmayı düşündüğü belirtildi.

İsrail'in planına göre, Hamas militanlarına bölgeden bir çıkış stratejisi sunulabilir, örgütün silahlı kolunun ileride tekrar örgütlenmesinin önlenmesiyle beraber de Gazze'nin savaş sonrası yeniden inşasına yönelik sürecin hızlandırılması amaçlanıyor. Fakat Hamas'ın bu teklifi kabul edip etmeyeceği konusunda İsrail'in bir bilgisi yok. 

İsminin açıklanmasını istemeyen bir İsrailli yetkili, planlar dahilinde henüz herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve İzzeddin Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Deyf'in bölgeyi terk etmesine yönelik bir plan olmadığını da söyledi. 

İSRAİL'İN PLANI ABD'NİN PLANIYLA TERS DÜŞÜYOR

Ayrıca WSJ, İsrail ordusunun da Gazze Şeridi'nde "Hamas'tan kurtarılmış güvenli bölgeler" oluşturmayı planladığını aktardı. Bu bölgelerin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin destek vereceği yeni bir Gazze yönetimi tarafından kontrol edilmesinin öngörüldüğü bildirildi. Fakat bu plan ABD'nin savaş sonrası Gazze'nin yönetimine dair planlarıyla ters düşüyor. Washington yönetimi, savaş sonrası işgal altındaki Batı Şeria'yı yöneten Filistin Ulusal Yönetimi'nin kontrolüne devredilmesini istiyor. Tel Aviv ise plana karşı çıkıyor.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA SON DURUM

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya giren "insani ara" bu sabah itibarıyla son buldu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın "insani arayı ihlal ettiği" iddia edildi. Açıklamada, "İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik operasyonlarına yeniden başladı." ifadesine yer verildi.

İsrail, ABD'yle ters düştü! İşte Gazze'nin geleceği için hazırlanan planlar

SAVAŞ UÇAKLARI GAZZE'Yİ VURUYOR

Öte yandan Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "insani aranın" sona ermesiyle İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin üzerinde uçmaya başladığı kaydedildi.

Açıklamada, İsrail'e ait askeri araçların Gazze'nin kuzeyine ateş açtığı bilgisine yer verildi.

Kaynak: Wall Street Journal

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...