Tgrt Haber

İsrail askerlerini ‘Gazze Metrosu’ korkusu sardı: Bizi beklediklerini biliyoruz, zor ve kanlı olacak 

14 Ekim 2023 16:47 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 17:00
Tünellerin bubi tuzakları ve ev yapımı bombalarla korunduğunu belirtiyor

Dünya İsrail-Hamas arasındaki çatışmalara kilitlendi. Analistler, İsrail'in kara saldırısında karşılaşacağı en büyük sorunun 'Gazze metrosu' olduğunu ifade ediyor. Daha önce Gazze'de savaşan İsrail askerleri “Bizi beklediklerini biliyoruz. İşgal zor, tehlikeli ve kanlı olacak'" dediler.

Tünellerin bubi tuzakları ve ev yapımı bombalarla korunduğunu belirtiyor

İsrail, Gazzelillere verdiği zorunlu göç sürenin dolmasının ardından bombardımana başladı. Uzmanlar İsrail Ordusu'nu bekleyen en büyük tehlikenin Hamas​'ın tünelleri olduğunu belirtiyor. Hamas'ın yapımı için yıllar boyunca uğraştığı ve Gazze’nin altında bir labirent gibi uzanan tünellerin 30 metre derinliğinde olduğuna inanılıyor. Tünellerin girişlerinin ise evlerin, camilerin, okulların ve diğer kamu binalarının alt kat girişlerinde bulunduğu düşünülüyor.

İSRAİL 'GAZZE METROSU' DİYOR! 

İngiliz Telegraph gazetesi söz konusu tünellerin Hamas'ın savunmasının ana merkezini oluşturduğuna dikkat çekti. Tünel girişlerinin bölgenin dar sokakları arasında gizli olduğunu, bubi tuzakları ve ev yapımı bombalarla korunduğunu belirtiyor. Ağa ilişkin bilinen tek şey 41 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre genişliğindeki Gazze Şeridi​'nin altında yer aldığı.

Gazze'deki tünellerin Londra tünel ağından daha geniş olduğu tahmin ediliyor

GAZZE KATMAN KATMAN

İsrail ordusu sözcüsü tünellere yapılacak operasyonla ilgili açıklamasında "Gazze'yi siviller için bir katman ve Hamas için bir başka katman olarak düşünün. Hamas'ın inşa ettiği ikinci katmana ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlar Gazzeli siviller için kurulan sığınaklar değil. Bunlar yalnızca Hamas'ın İsrail'e roket atmaya ve terörist göndermeye devam edebilmeleri için var" dedi. 

LONDRA METROSUNDAN DAHA BÜYÜK 

Londra metrosundan daha büyük olan tünel ağının yapımı 2005 yılından önce başladı, Hamas'ın bölgenin kontrolünü ele geçirmesiyle hızlandı. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Deif'in tünel sisteminin arkasındaki beyin olduğuna inanılıyor.

İSRAİL'DEN İTİRAF: BİZİ BEKLEDİKLERİNİ BİLİYORUZ

Daha önce Gazze’de savaşan bir asker CNBC'ye yaptığı açıklamada “Bizi beklediklerini biliyoruz. Gazze’nin yer üstü ne kadar kötüyse yer altı da o kadar kötü.” dedi. israil Savunma Kuvvetleri'nden bir sözcü de dün tünel ağının bazı kısımlarını vurduklarını ancak bunun kolay bir savaş olmayacağını söyledi.

 

Kaynak: CNBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...