Tgrt Haber

İsrail basınından önemli iddia: Hamas'ın ilk kadın üst düzey yöneticisi Cemile el-Şanti öldürüldü

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: The Jerusalem Post
19 Ekim 2023 11:20 - Güncelleme : 19 Ekim 2023 11:27
İsrail basınından önemli iddia: Hamas'ın ilk kadın üst düzey yöneticisi Cemile el-Şanti öldürüldü

İsrail basını Hamas'ın siyasi bürosunun üst düzey bir üyesi olan Cemile el-Şanti, İsrail'in Gazze'deki saldırısında öldürüldüğünü yazdı. Haberlerde bunun bir suikast olup olmadığının bilinmediği vurgulandı. İsrail veya Hamas'tan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İsrail basınının çarşamba günü bildirdiğine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri, Filistin Yasama Konseyi üyesi ve Hamas​'ın siyasi bürosundaki ilk kadın olan Cemile Abdullah Taha el-Şanti'yi öldürdü. Cemile el-Şanti'nin İsrail'in düzenlediği hava saldırısında öldüğü aktarıldı. Haberde saldırının yeri hakkında bilgi verilmezken, yalnızca şafak vakti gerçekleştiği belirtildi. Al-Shanti, 2021'de Hamas'ın en yüksek karar alma organıolan siyasi bürosuna seçilen ilk kadın oldu.

68 yaşındaki Şanti, Hamas'ın kadın hareketinin kurucularından biriydi ve İsrail Hava Kuvvetleri'nin Nisan 2004'te Hellfirefüzesiyle öldürdüğü Hamas'ın kurucusu ve lideri Abdülaziz el-Rantisiile evliydi. İsrail'in Hamas'a karşı savaşının başlangıcından bu yana, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından, İsrail güvenlik güçleri ve özellikle İsrail Hava Kuvvetleri, Hamas liderlerini hedef alıyor. 

İsrail basınından önemli iddia: Hamas'ın ilk kadın üst düzey yöneticisi Cemile el-Şanti öldürüldü

CEMİLE EL-ŞANTİ KİMDİR?

Kuzey Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye mülteci kampında ikamet eden Şanti, Mısır'daki Ayn Şems Üniversitesi'nden İngilizce lisans derecesine sahip olarak mezunoldu. Gazze İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2006'da Filistin'in Yasama Konseyi'ne üye oldu. Şanti geçmiş yıllarda da Hamas’ın kadın işleri bakanlığı görevini yürüttü. Şanti, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'daki An-Nasr camisinde saklanan 70Hamas militanının üzerinde İsrail ordusunun kurduğu kuşatmayı kaldırmak için 3 Kasım 2006'da feminist bir yürüyüşe liderlik ettikten sonra Hamas çevrelerinde geniş bir popülerlik kazandı.

HAMAS'IN 1988 SÖZLEŞMESİ'NİN 18. MADDESİNDE KADINLARIN ROLÜ SADECE ÇOCUK YETİŞTİRMEKTİ

Yürüyüşe katılan ikikişi İsrail kurşunlarıyla öldürülmüş ve onlarcası da yaralanmıştı.Yıllardır Hamas'ın siyasi bürosunda kadınların da temsil edilmesi talepleri bulunuyordu. Kadınların siyasi büro üyelerine oy vermesine veya başkanlık için aday olmasına izin verilmemesine rağmen Şanti’ye bu turda mücadele etmesi için bir sandalye verildi. Hamas'taki Kadın Hareketi'nin medya bürosu, 14 Mart'ta Şanti'nin, Hamas'ın siyasi bürosuna üye olarak seçilmesinin, "hareketin medeni düşüncesini taçlandırdığını" ifade etti.

İsrail basınından önemli iddia: Hamas'ın ilk kadın üst düzey yöneticisi Cemile el-Şanti öldürüldü

Şanti Al-Monitor'a verdiği demeçte, "Hamas'ın siyasi bürosuna bir kadın atamak, hareketin kadınların rolünün önemine ve karar alma pozisyonlarını edinmesinin önemini ortaya çıkardı. Hamas’ın bu kararı, kadınların yeteneklerine olan inancı yansıtan dikkate değer bir gelişmedir." dedi. 22 Mayıs'ta yapılması planlanan milletvekili seçimlerinde aday olup olmayacağı sorusuna Şanti, “Hamas'taki yeni sorumluluklarıma vaktimi ayırmak istiyorum. Önümüzdeki Filistin seçimlerine katılmayacağım. Diğer kadın liderlere budeneyimi yaşama şansı vermeliyiz" dedi. 

Kaynak: The Jerusalem Post
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...