Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum! ABD duyurdu, Hamas yalanladı: İsrail ile ateşkes anlaşması yapılmadı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
10 Kasım 2023 05:00 - Güncelleme : 10 Kasım 2023 14:03

İsrail, Gazze’de 7 Ekim'den bu yana 4 bin 412 çocuk cinayeti işledi. Bu, son 40 yıldaki en büyük vahşet olarak kayıtlara geçti. Üstelik enkaz altında haber alınamayan bini aşkın çocuk bu istatistiğe dahil değil. İsrail'in saldırıları devam ederken ABD'den ateşkes açıklaması geldi. Beyaz Saray, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde çatışmalara her gün 4 saat ara vereceğini duyururken Hamas, ABD'nin bu açıklaması yalanladı. İşte bilançonun her geçen dakika ağırlaştığı bölgeden son gelişmeler...

Dünya, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana büyük bir vahşeti televizyonlar ve sosyal medya kanalıyla canlı olarak izlemeye devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı kanlı bombardıman ve insanlık dışı ağır abluka Filistin topraklarında büyük bir trajediye dönüştü.

CİNAYETLERİN EN BÜYÜK ORTAĞI ABD

Orta Doğu'daki büyük ortağı ABD'nin yanı sıra İngiltere başta olmak üzere birçok Batılı ülkeyi arkasına alan İsrail, pervasızca cinayetlerine devam ederken ortaya çıkan bilanço her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre; İsrail saldırılarında 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918’i kadın olmak üzere 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısının ise 26 bin 475’e yükseldiği belirtildi. Enkaz altında olduğu tahmin edilen bin 350’si çocuk, 2 bin 550 kişiden ise haber alınamıyor.

İsrail çocuk cinayetlerinde rakipsiz... Son 40 yılın en büyük vahşeti!

FİLİSTİN'İN GELECEĞİ HEDEFTE

Yeni Şafak'ın derlediği habere göre, özellikle çocukların hedef alınması İsrail'in Filistin'in geleceğine yönelik kasıtlı bir savaş politikası olarak yorumlandı. İsrail ordusunun katlettiği 4 bin 324 çocuk, bir başka deyişle her gün ortalama 100’den fazla çocuğun öldürüldüğü anlamını taşırken, bu durum son 40 yılın en büyük çocuk kıyımı olarak tarihe kara harflerle yazıldı.

İşte son 40 yılda yaşanan savaş ve çatışmalarda kaybedilen çocuk sayıları:

  • AFGANİSTAN: ABD'nin 2001 yılında işgal ettiği Afganistan’da, BM raporlarına göre 2009'dan 2020'ye kadar 8 bin 99 çocuk öldürüldü. Bu da günde ortalama iki çocuğun öldürüldüğü anlamına geliyor.
  • IRAK: 2003 yılında ABD tarafından işgal edilen Irak’ta UNICEF verilerine göre 2008'den 2022 sonuna kadar 14 yıl boyunca 3 bin 119 çocuk öldürüldü. Bu da her iki günde bir çocuk ölümüne denk geldi.
  • SURİYE: Mart 2011’de iç savaşın başladığı Suriye’de BM verilerine göre  geçen 12 yıllık süreçte 12 bin çocuk öldürüldü. Bu sayı Gazze’ye oranla fazla olsa da ortalama 100 çocuğun öldürüldüğü Gazze’ye karşın Suriye’de bu ortalama günde 3 çocuk şeklinde.
  • YEMEN: Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile İran destekli Husi grupların savaştığı Yemen'de 2015 yılından bu yana 3 bin 774 çocuk öldürüldü. Bu da ortalama günde 1’in biraz üzerinde çocuk cinayetine işaret etti.
  • UKRAYNA: Rusya 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başladığı işgalde, resmi kayıtlara göre bu zamana kadar 510 çocuk hayatını kaybetti. Bu ölümler, ortalama olarak günde 1’den biraz daha az çocuk ölümüne denk geldi.

BOMBALARIN HEDEFİ YİNE HASTANELER

Diğer yandan İsrail Gazze'de kıyıma ve yıkıma aralıksız devam ediyor. İsrail savaş uçakları, gece boyunca Gazze Şeridi'nde Şifa Hastanesi ve Nasr Çocuk Hastanesi çevrelerini ve bazı bölgeleri bombalamayı sürdürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberlerine göre, binlerce hasta ve sığınmacının bulunduğu Şifa Hastanesi, İsrail uçaklarından aralıklarla atılan füzelerin hedefi oldu. Refah kentinin doğusuna da İsrail topçuları tarafından atışlar yapıldı.

HAMAS ATEŞKESİ YALANLADI

BÖLGEDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

20:25 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Basın Danışmanı Tahir en-Nunu, İsrail’le bir ateşkes anlaşmasına varıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

17.31: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Enkaz altında 1400’ü çocuk 2 bin 650 kişi bulunduğu yönünde kayıp ihbarı aldık.

17.13: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Cenin Mülteci Kampı'na düzenledikleri baskında 9 Filistinliyi öldürdü, 15'ini yaraladı.

17.07: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 34 gündür devam eden saldırılarının sona ermesi talebiyle geniş çaplı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

16.58: İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgelerine beyaz fosfor bombası ve ağır topçu atışlarıyla saldırılar düzenledi.

CAN KAYBI 11 BİNE DAYANDI

16.43 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 243 artarak 10 bin 812 oldu. Ölenlerin 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadın.

15.16: Suudi Arabistan, İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne 35 ton insani yardım gönderdi.

15.14: İsrail ordusuna ait topçu birlikleri, Lübnan’ın 3 farklı bölgesini hedef aldı.

15.02: Katar, İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne toplam 180 ton insani yardım taşıyan 4 uçak gönderdi.

14.38:  İsrail'de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara karşı gösterileri engellemek için Arap toplumunun önde gelen isimlerinin gözaltına alındığı bildirildi.

14.14: ABD Temsilciler Meclisi üyesi Joaquin Castro, İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması yerine Filistinlileri toplu olarak cezalandırmaya öncelik verdiğini belirtti.

13.38  İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında 7 Filistinli hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı.

13.27: İsrail ordusu, Filistinli gruplarla yaşanan şiddetli çatışmalar eşliğinde Gazze'nin kuzey ve güney eksenlerinde işgalini ilerletmeye çalışırken kayıplar vererek sahil şeridi ve kent merkezini zorluyor.

İsrail-Hamas savaşında son durum! ABD duyurdu, Hamas yalanladı: İsrail ile ateşkes anlaşması yapılmadı

12.03: Ürdün, İsrail'in tam abluka ve yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi için Mısır'a tıbbi yardım taşıyan bir uçak daha yolladığını açıkladı.

11.15: Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortak yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne acil tıbbi malzeme ve ilaç teslimatının ulaştığı belirtildi.

11.00: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Nahal Piyade Tugayı'na bağlı birliklerin, 10 saatlik çatışmanın ardından Batı Cebaliye'de Hamas'ın 17. karakolu olarak bilinen kalesini ele geçirdiğini söyledi. Açıklamada çatışmaların tünellerde de yaşadığı bilgisine yer verildi. IDF'ye göre çatışmalar sırasında düzinelerce Hamas üyesi öldürüldü.

İsrail çocuk cinayetlerini sürdürüyor

İSRAİL SON 3 GÜNDE 8 HASTANEYİ BOMBALADI

10.30: Gazze'deki hükümet: İsrail ordusu son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladı; saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastane hizmet dışı kaldı.

10.29: İsrail ordusu, ablukayı sıkılaştırarak aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki kara çatışmalarında 1 askerinin daha öldürüldüğünü ve biri subay 4 askerinin ağır yaralandığını açıkladı.

09.33: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'taki Amari kampına baskın düzenledi. Gelen ilk bilgilere göre çok sayıda kişi yaralandı ve tutuklandı.

08.55: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 2 Filistinliyi öldürdü.

İSRAİL, HASTANELERİN ÇEVRESİNİ BOMBALIYOR

06.58: İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Şifa Hastanesi ve Nasr Çocuk Hastanesi çevrelerini ve bazı bölgeleri bombalamayı sürdürdü.

03.00: Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 106 yardım tırının daha giriş yaptığı duyuruldu. ​​​​​​​ Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Kızılayı'ndan gönderilen insani yardım yüklü 106 tırın yanı sıra Kuveyt'ten gelen beş ambulans Refah sınır kapısında teslim alındı.

02.50: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün tıbbi yardım malzemelerini taşıyan yardım konvoyun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldığını bildirdi.

02.40:  Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Gazze'de şu anda şiddetin durdurulması gerektiğini, geleceği konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirdi.

02.10: Galler Bölgesel Parlamentosu (Senedd), Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 24'e karşı 19 oyla kabul etti.

01.50: Filistin Kültür Bakanlığı, İsrail bombardımanı sonucu 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden şair, yazar ve sanatçıların yanı sıra saldırılar neticesinde yıkılan kültür ve sanat kurumlarıyla ilgili bilgi verdi. Bakanlığın açıklamasında, saldırılarda 15 şair, yazar, hattat, araştırmacı ve sanatçı gibi toplumun önde gelen kişilerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

01.30: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze'nin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

01.10:  Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye İsrail'in Gazze'ye yönelik nükleer silah kullanılması yönündeki tehditlerini etkisiz hale getirecek tedbirler alınmasını istedi.

00.00: İsrail'in, Gazze'de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere karşılık Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içeren “büyük ve geniş bir anlaşmayı düşünmeye hazır olduğu” öne sürüldü.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...