Tgrt Haber

İsrail-Filistin savaşında son durum! İsrail denizden de vurmaya başladı... Gazze çapraz ateşte

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
10 Ekim 2023 18:00 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 20:18
İsrail-Filistin savaşında son durum! İsrail denizden de vurmaya başladı... Gazze çapraz ateşte

Günlerdir Gazze'yi savaş uçakları ve füzelerle vuran İsrail, donanmasını da devreye soktu. Hücumbotlar, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden bombalamaya başladı. Ablukadaki 2,5 milyon Filistinlinin elektrik, gıda ve suyu kesildi. Savaş uçakları El-Şati ve Cebeliye mülteci kampları ile yüzlerce binayı bombaladı. Yapılan son açıklamaya göre, Gazze tarafında aralında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 830 kişi hayatını kaybetti. İsrail ise can kaybının 900'ü geçtiğini açıkladı.

Hamas'ın "Aksa Tufanı" ismini verdiği roket saldırılarıyla başlayan İsrail-Filistin savaşında Gazze'deki ölüm çemberi gittikçe daralıyor. Savaşın başladığı 1 Ekim'den bu yana Filistinlilerin üzerine savaş uçaklarıyla bomba yağdıran İsrail ordusu, artık ddonanmasını da devreye soktu. İsrail donanmasına ait hücumbotların, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu belirtildi. İşte İsrail-Filistin savaşında son durumu...

18.10: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 830 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 250 kişinin de yaralandığını duyurdu

HAMAS DEDİĞİNİ YAPTI: AŞKELON'A BOMBALAR YAĞIYOR

17.00: Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el -Kassam Tugayları bugün İsrail’in Aşkelon kentini vuracaklarını duyurdu. Telegram üzerinden yapılan açıklamada, Aşkelon sakinlerine uyarıda bulunuldu. Açıklamada, “Akşam 17’ye kadar şehirden kaçmak için vaktiniz var” denildi. Hamas, dediğini yaptı, verdiği sürenin dolmasının ardından Aşkelon'a bombalar yağmaya başladı.

16.00: İsrailin önde gelen gazetelerinden Haaretz, can kaybının bini aştığını duyurdu.

13.00: Anadolu Ajansı'na İsrail ordusu sözcüsü Gazze'ye bir kara operasyonunun muhtemel olduğunu ve ordunun hazır olduğunu söyledi.

12.50: İsrail saldırılarında abluka altındaki Gazze’de ölenlerin sayısı 770'e yükseldi.

11.15: İsrail sınırda ve Arapların yaşadığı kasabalarda milis güçleri oluşturuyor. Reuters'da yer alan bilgilere göre İsrail sınır kasabaları ve  nüfusunda Araplarında olduğu yerleşim yerlerindeki gönüllülere binlerce silah dağıtacak.

İKİ HAMAS YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İngiliz haber ajansı Reuters’ın 'son dakika' ibaresiyle servis ettiği haberde, iki yetkilinin öldüğü belirtildi. İddiayı ilk olarak Lübnan merkezli medya kuruluşu Al-Mayadeen duyurdu. Hamas resmi olarak bir açıklama yapmadı.

''SAVAŞ BİTMEDEN ESİR TAKASI YOK''

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye yaptığı açıklamada, çatışmalar bitene kadar İsrail ile esir takasının gündeme gelmeyeceğini ifade etti. Heniyye, “Esirlerle ilgili bizimle iletişime geçen tüm taraflara, bu dosyanın savaş bitmeden açılmayacağını bildirdik” ifadelerini kullandı. Heniyye ayrıca, esir takasının Hamas’ın kabul edeceği şekilde gerçekleştirileceğini vurguladı.

Hamas'ın elinde cumartesi gününden bu yana 100-150 esir bulunduğu belirtiliyor.

"ORDUMUZ KARA OPERASYONU İÇİN HAZIR"

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne kara operasyonu seçeneği için ordunun hazır olduğunu duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze'deki savaşın gerektiği kadar süreceğini ve savaşın süreciyle ilgili bir takvim olmadığını söyledi.

Adraee, "Gazze tam bir kuşatma altında, girilemiyor, çıkılamıyor. (Gazze'ye) Su, elektrik ve yakıt kesildi. Gazze'ye kara operasyonu fikri, olasılığı ve seçeneği kesinlikle mümkün ve ordu hazır" dedi.

İsrail'in Gazzelilere Mısır topraklarına gitmesi için çağrıda bulunmadığını aktaran Adraee, "Gazze'nin çevresindeki İsrail kasabalarının kontrol altına alındığını, Kassam Tugayları unsurlarını arama çalışmalarının sürdüğünü" kaydetti.

EN AZ 687 ÖLÜ

Anadolu Ajansı'nın Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya dayandırdığı habere göre, İsrail hücumbotlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. Akdeniz kentlerinden Gazze'de, İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, bu kez şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden düzenlenen roket saldırısının hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail ordusunun pazar gecesinden bu yana aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze’de insani durum gittikçe vanhim bir hale bürünüyor. Bombardımanlar nedeniyle insani dramın her geçen saat arttığı bölgede can kaybı son verilen bilgiye göre 770’e yükselirken yaralı sayısı 3 bin 726’yı buldu.

İSRAİL: KAYBIMIZ 900'Ü GEÇTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının da 900'ü geçtiği; 157'isi ağır toplam 2 bin 616 İsraillinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail denizden de vurmaya başladı... Gazze çapraz ateşte

BAKANLAR ÖFKE KUSTU

İsrailli Kabinesi, Gazze'ye elektrik, gıda ve su tedarikinin durdurulduğunu açıklarken on binlerce yedek asker Gazze sınırına gönderildi. İsrail tankları da bölgede konuşlanarak kara harekatı hazırlığını sürdürdü. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, insanlık dışı açıklamasında Gazze Şeridi'ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söyledi. Filistinlilere “hayvan” benzetmesi yapan Gallant, “İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz ve ona göre hareket edeceğiz” dedi.

Gallant'ın açıklamasından hemen sonra İsrail'in Enerji ve Altyapı Bakanı Katz, “İsrail'den Gazze'ye su akışının derhal kesilmesini emrettim. Elektrik ve yakıt dün kesildi. Daha önce olanlar, artık olmayacak” dedi.

İsrail denizden de vurmaya başladı... Gazze çapraz ateşte

YEDİ CAMİ BOMBALARLA YIKILDI

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun kentinde bulunan tek hastane, İsrail'in saldırıları nedeniyle hizmet veremeyecek duruma geldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı açıklamasında, hastane çevresine yönelik İsrail saldırılarının hastane çalışanlarının giriş çıkışını imkansız hale getirdiği gibi hastanenin büyük kısmına da hasar verdiği ve hizmetleri durdurduğu kaydedildi.

Bombardımanı sürdüren işgalci gücün savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırılarında Gazze’nin orta kesimlerindeki Er-Rummal mahallesinde bulunan Es-Abbas Camii de çok sayıda roketle vuruldu. Bu yıkımla birlikte İsrail'in abluka altındaki Gazze'de 7 Ekim'den bu yana düzenlediği hava saldırılarında yıkılan cami sayısı 7'ye yükseldi.

İSRAİLLİLER ÜLKEDEN KAÇIYOR

Öte yandan Hamas'ın geçtiğimiz gün sabaha karşı İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonun ardından bölgede büyük panik yaşandı. Hamas'ın saatler içerisinde İsrail'e 5000'den fazla füze atarak sızma operasyonları düzenlemesi İsrail'in eski başbakanının da ülkeyi terk ettiği ortaya çıktı.

Çatışmalardan kaynaklı gündelik hayat tamamen sekteye uğrarken yurt dışından İsrail'e yapılacak birçok uçak seferi de iptal edildi. Binlerce kişinin ülkeyi terk etmek istemesi sonrası ülkenin tek uluslararası havalimanı olan Ben Gurion Havalimanı'nda ise yoğunluk oluştu. 

ESKİ BAŞBAKAN DA KAÇTI

İsrail'den kaçanlar arasında tanıdık bir isim olduğu da tespit edildi. Hamas'ın saldırısı sonrası İsrail'in eski Başbakanı Ehud Barak da ülkeden ayrılmak için Ben Gurion Havalimanı'na koştu. Havalimanında görüntülenen başbakanın ülkeden çıkmadan önce son alışverişini yaptığı görüldü. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...