Tgrt Haber

"İsrail, Güney Afrika'yı karıştıracak" iddiasına cevap geldi: Geri adım yok! 

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
28 Ocak 2024 10:59 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 12:34

İsrail'in kedisini Lahey'de dava eden Güney Afrika'dan, bu ülkede iç karışıklık çıkararak intikam alacağı iddiasına cevap gecikmedi. Devlet başkanı Ramaphosa meydan okudu. 

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etmesi tüm dünyanın gündemine oturdu.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme, İsrail’in dosyanın reddedilmesi talebini geri çevirirken, İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. Böylece İsrail'in "soykırım" suçlamasıyla yargılanmasının önü açıldı.

SALDIRILARI DURDURMAK ZORUNDA

UAD ayrıca, Güney Afrika'nın, "İsrail Devleti, Gazze'de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebine ilişkin de, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

NE OLURSA OLSUN...

Lahey'den çıkan ve dünya genelinde büyük yankı bulan karar, ciddi iddaları da beraberinde getirdi. İsrail'in Güney Afrika'dan intikam almak istihbarat örgütü Mossad kanalıyla bu ülkede iç karışıklık çıkaracağı, hatta Güney Afrika'ya saldırı düzenleyeceği iddia edildi.

İddiaların ardından Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'dan konuya ilişkin açıklama geldi. Söylentilere değinen Ramaphosa, "Bazı kişiler, bu işe karışmanın Güney Afrika'nın işi olmadığını söyledi. Bizler Güney Afrikalılar olarak, bize karşı işlenen suçların başka yerlerde başka insanlara karşı işlenmesine de seyirci kalmayacağız. İsrail'e karşı dava açmamıza riskli diyorlar. Bize saldırabilir, iç karışıklık çıkarabilirlermiş. Ne olursa olsun ilkelerimize bağlı kalacağız" dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...