Tgrt Haber

İsrail 'güvenli' dediği güneye de göz koydu! Gazze'nin işgali güneye doğru genişleyebilir

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Kasım 2023 15:19 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 15:54
İsrail 'güvenli' dediği güneye de göz koydu! Gazze'nin işgali güneye doğru genişleyebilir

Gazze'ye saldırılarına 42 gündür devam eden İsrail, 'güvenli bölge' olduğunu iddia ettiği güneye de göz koydu. İsrail, artık Gazze Şeridi'nin güneyini de işgal etme olasılığını masada tutuyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini verdi. Birleşmiş Milletler'den ise İsrail'e, Gazze Şeridi'ndeki işgalini güneye yaymaması uyarısı geldi.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle 42 gündür Gazze'ye bombalar yağdıran İsrail, ateşkes​ çağrılarına kulaklarını tıkayıp sivil ölümlerini artırırken güneydeki topraklara da gözünü dikti. Gazze Şeridi​'nin kuzeyini bombalarken sivillere ''Güneye gidin'' çağrısı yapan İsrail, göç yolundaki ölüm tehlikesini göze alıp giden sivillerin peşinden gitmenin planını yapıyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat'a sorusu, İsrail'in, Gazze'nin güneyini de işgal etme eylemini masada tuttuğunu gösterdi. Sözcü Lior Haiat böyle bir olasılığı dışlamadı. 

İsrailli Sözcü Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi​'nin "kendilerine talimat verilmesi halinde ordunun Gazze Şeridi'nin her noktasında operasyona hazır olduğu" yönündeki sözlerini hatırlattı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyine "kara operasyonu" yapmak için siyasi kararı mı beklediği yönündeki soruya Lior Haiat, "İsrail ordusu, hükümetin sonraki adımların ne olacağı yönündeki kararını bekliyor." şeklinde cevap verdi.

İsrail 'güvenli' dediği güneye de göz koydu! Gazze'nin işgali güneye doğru genişleyebilir
İsrailli Sözcü Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi

''DİĞER ALANLARA DEVAM EDECEĞİZ''

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini veren İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail askerlerine seslenirken de "Kuzey Gazze Şeridi'ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Biz anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Halevi'nin bu açıklaması, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine de saldıracağının sinyali olarak değerlendirildi.

BM'DEN İSRAİL'E 'GÜNEYİ İŞGAL' UYARISI

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgalini güneye doğru genişletmesinin "büyük riskler "barındırdığını ve sivillerin korunmasının birinci öncelik olduğunu belirterek, "Şu anda tek çözüm savaşın durmasıdır." dedi.

BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısı sonrasında AA muhabirinin, "İsrail, Gazze Şeridi'ndeki işgalini güneye doğru genişletmeye hazırlanıyor. Bu durum güneyi de olumsuz etkileyecektir ve sivillerin sürgün durumunu daha büyük bir felakete dönüştürecek. Buna tepkiniz nedir?" sorusunu cevaplayan Laurence, şunları söyledi:

"Bizim tepkimiz, her zaman olduğu gibi uluslararası insancıl hukukun ön planda olması gerektiği yönündedir. Dolayısıyla sivillerin, onların mallarının ve geçim kaynaklarının korunması her şeyden önce gelmeli. Ancak eğer şimdi Gazze'nin güneyine doğru ilerliyorlarsa (İsrail), son çağrı durmaları yönündedir." 

 İsrail'in, Gazze'nin güneyini de işgal etme eylemini masada tuttuğunu gösterdi.

''TEK ÇÖZÜM ATEŞKES''

Gazze'de ateşkesin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Laurence, "Burada sivillerin hayatları tehlikede, 10 binden fazla sivilin öldürüldüğünü gördük, bu çılgınlık. Öldürülenlerin çoğu kadın ve çocuk. Tek bir çözüm var o da ateşkes. Bu yaşananlar durdurulmalı." değerlendirmesini yaptı.

AA muhabirinin, "İsrail eğer bu işgalini Gazze Şeridi'nin güneyine doğru genişletirse bölge için daha büyük bir felaket olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna Laurance şu cevabı verdi:

"Tabii ki bunun riskleri çok büyük. Gazze'nin güneyinde, kuzeyden kaçıp geldikleri için daha fazla insan var. Birdenbire 2 milyon insanı şehrin yarısı büyüklüğünde bir alana sıkıştırıp, bunların potansiyel top atışı ve sokak çatışmaları içerisinde kalmasını bekleyemezsiniz. Sivillerin korunması çok önemli ve şu anda birinci öncelik bu olmalı. Şu anda tek çözüm, savaşın durmasıdır." 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...