Tgrt Haber

İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

02 Kasım 2023 11:33 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 12:48
İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

İsrail ordusunun Filistinlileri Gazze Şeridi'nin güneyine sürmesinin ardından güney kısmı da bombaladığı ortaya çıktı. BBC, siviller için hiçbir yerin güvenli olmadığını kanıtladı. 

İsrail, Filistinli sivilleri Gazze​'nin kuzeyinden sürüp, güvenli olduğunu iddia ettiği güneyini de bombaladı. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşları siviller için hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarıları yaptı. BBC'nin doğrulama servisi BBC Verify, Gazze'nin güneyindeki sivillere yönelik riskleri daha iyi anlamak için bölgedeki 4 saldırıyı inceledi ve İsrail'in saldırılarına dair kanıtlar ortaya çıktı.

Gazzeli sivillere güney bölgeye gitmeleri uyarısında bulunan İsrail, bölgeye 4 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılardan 3'ü İsrail'in uyarılarının ardından yapıldı. 

10 EKİM: HAN YUNUS'A SALDIRI

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, gece yarısı Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Rimal mahallesi ile güneyinde bulunan Han Yunus şehrini hedef aldı. Saldırıda 200'den fazla hedefin vurulduğu açıklandı. Saldırının ardından kent merkezindeki enkaz ve çökmüş binalar BBC tarafından incelendi. 

İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

8 Ekim sabahı ise İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adrae, X'te (Twitter) Arapça bir uyarı yayınlayarak, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde yaşayanlara evlerini terk etmeleri ve güvenlikleri için başka yerlere taşınmaları uyarısında bulundu. Han Yunus merkezinin birkaç kilometre güneydoğusundaki Abasan el-Kabira ve Abasan el-Saghira mahallelerinde yaşayanlara 8 Ekim tarihli tweet'te "Han Yunus şehrinin merkezine" gitmeleri söylendi.

11 EKİM: REFAH'A SALDIRI

Han Yunus'a gerçekleştirilen saldırının ardından 11 Ekim'de Refah'ın merkezindeki Nejmeh Meydanı vuruldu. İsrail ordusu ise 8 Ekim'de yayımladığı uyarısında Refah sakinlerine 'güvenlikleri için' derhal Refah şehir merkezindeki sığınağa gitmeleri söylenen bir talimat verdi.

İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

19 EKİM: 8 GÜN SONRA HAN YUNUS YENİDEN VURULDU

Sekiz günün ardından Han Yunus'ta Cemal Abdül Nasıl Caddesi'ne bir saldırı daha gerçekleştirildi. Görüntüler incelendi, ölü ve yaralıların cesetlerinin enkazdan çıkarılıp yakınlardaki Nasser Hastanesi'ne götürüldüğü anlaşıldı.

İsrail ordusu, "kendi güvenliğiniz ve sevdiklerinizin güvenliği sizin için önemliyse" ifadeleriyle, 16 Ekim'de Gazze Şehri sakinlerinin güneye, Han Yunus'a taşınmaları konusunda bir uyarı yayınladı.

İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

MÜLTECİ KAMPLARINA SALDIRI

Gazze'nin merkezinde bulunan 4 mülteci kampından ikisine saldırı yapıldı. Bureyj Kampı'na yapılan saldırının ardından enkazdaki büyük moloz yığınları ve alevlerin yanı sıra cesetlerin taşındığı görüldü.

Bir başka lamp Nuseyrat, 18 Ekim'de vuruldu. Ambulansları, enkazı, alevleri söndürmeye çalışan insanları ve yıkılan bir fırını gösteren olay sonrasına ait görüntüler gün yüzüne çıktı.

BBC'nin incelemeleri doğrultusunda, doğu ve güney Maghazi bölgesinin sakinlerine Gazze'nin merkezindeki kamplara gitmeleri talimatını veren 8 Ekim’deki uyarıya rağmen, tweet'in haritasında belirtilen konumda herhangi bir kamp yok gibi görünüyor. Fakat yakınlarda 3 kamp olduğu tespit edildi. 

İsrail sivilleri Gazze'nin güneyine sürüp bombaladı! BBC saldırının kanıtlarını gün yüzüne çıkardı

''GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK!''

Öte yandan Gazze'nin kuzeyinden güneyine ailesini taşıyan El Cezire'nin Gazze muhabiri Wael al-Dahdouh, ailesini güneyde gerçekleştirilen saldırılarda kaybetti. al-Dahdouh, El Cezire ile yapılan bir röportajın İngilizce çevirisinde, "Gazze'de kesinlikle güvenli hiçbir yer yok" dedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN CEVAP

BBC, güneyde gerçekleştirilen saldırıların her biri için İsrail ordusuna belirli yerler ve tarihler verdi. Bu yerlerin İsrail güçleri tarafından vurulup vurulmadığını, bu saldırıların önce uyarı yapılıp yapılmadığını sordu. 

İsrail ordusu cevabında, "bu belirli konumlarla ilgili daha fazla bilgi sağlayamayacağını" söyledi.

Ordu, ”Gazze'deki sivillere güvenlikleri için güneye gitme çağrısında bulunduğunu, ancak Gazze'nin her yerindeki terör hedeflerini vurmaya devam edeceğini" söyledi.

Açıklamada, "Uluslararası hukuka uygun olarak İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sivil halkın zarar görmemesi için tedbirler alıyor. Bu tedbirler arasında, mümkün olduğu durumlarda saldırı öncesi uyarılar da yer alıyor" denildi.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...