Tgrt Haber

İsrail ve Hamas arasında 'ateşkes' hareketliliği! Tel Aviv önerisini sundu Haniye Mısır'da

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, AFP, Walla News
20 Aralık 2023 11:51 - Güncelleme : 20 Aralık 2023 15:14
İsrail ve Hamas arasında 'ateşkes' hareketliliği! Tel Aviv önerisini sundu Haniye Mısır'da

İsrail ve Hamas arasında yeni bir ateşkes için harekete geçildi. Hamas lideri İsmail Haniye'nin görüşmeler için bugün Mısır'a gitti. İsrail basını ise Tel Aviv yönetiminin 40 esir karşısında en az 1 hafta 'insani ara' verilmesi önerisinde bulunduğunu yazdı.

İsral'in Gazze​'ye saldırıları 75 gündür devam ederken ateşkes​ yeniden gündeme geldi. 'Walla News' sitesinin haberine göre, ismi açıklanmayan İsrailli yetkililer, Tel Aviv yönetiminin Hamas​ ile esir takası​ mutabakatına varılması için önerisini Katar'a iletti. Gazze'deki 40 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında en az 1 hafta "insani ara" öneren Tel Aviv, yeni bir mutabakata varılması halinde İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin bir kısmının da serbest bırakılması teklifinde bulundu.

Söz konusu öneriyi İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, bu hafta başında Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns ile Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı görüşmede dile getirdi.

HAMAS LİDERİ ATEŞKES İÇİN MISIR'A GİTTİ

Haberde, Hamas'ın bu öneriye yönelik cevabına ilişkin ise bilgi verilmedi. Fakat AFP'nin haberine göre, Hamas lideri İsmail Haniye Gazze ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'a gitti. Kaynağın AFP'ye verdiği bilgiye göre, Haniye, Mısır'da "üst düzey" bir Hamas heyetine başkanlık edecek ve burada Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ve diğer yetkililer ile görüşmelerde bulunacak.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, görüşmelerin "tutukluların serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın sona erdirilmesi için bir anlaşma hazırlanmasına yönelik saldırganlığın ve savaşın durdurulması üzerine" olacağını söyledi.

İsrail ve Hamas arasında 'ateşkes' hareketliliği! Tel Aviv önerisini sundu Haniye Mısır'da
Hamas lideri İsmail Haniye

Kaynağa göre, Mısır'daki görüşmelerde "insani yardımın ulaştırılması, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve yerinden edilen kişilerin kuzeydeki kasaba ve köylerine dönüşü" konularına odaklanılacak.

HANİYE'NİN İRAN ZİYARETİ

Öte yandan Hamas lideri İsmail Haniye, Katar'ın başkenti Doha'da gece saatlerinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi. Haniye görüşmede, İsrail yönetiminin Gazze'ye yönelik 75 gündür karadan, denizden ve havadan gerçekleştirdiği saldırılarına rağmen direnişin (Hamas'ın) hala güçlü ve kararlı olduğunu ifade etti.

Haniye İsrail'in ve müttefiklerinin Filistin hareketini yenebileceklerini düşünmelerine rağmen Hamas'ın İsrail'e ağır kayıplar verdirdiğini vurguladı. Haniye ayrıca Filistin halkının İsrail'e karşı direnişin yanında durduğunu kaydetti. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Doha'ya 4. kez geldiğini belirten Haniye, bu tür ziyaretlerin Gazze ve Filistin'e desteği göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

İsrail ve Hamas arasında 'ateşkes' hareketliliği! Tel Aviv önerisini sundu Haniye Mısır'da

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de görüşmenin detayına ilişkin açıklama yaptı. Kenani, “Görüşmede Gazze'deki son gelişmeler ve sahadaki durum ele alındı. Haniye, Gazze'deki durum hakkında kapsamlı bir rapor sundu. Bu görüşmede, Hamas’ın askeri gücünün oldukça iyi durumda olduğunu öğrendik. Haniye ayrıca direniş hareketinin (Hamas’ın) kalıcı bir ateşkese hazır olduğunu, ancak Siyonist rejimin saldırıları devam ettirdiği sürece müzakere yapmayacaklarını açıkça belirtti" ifadelerini kullandı.

''SALDIRI VARSA MÜZAKERE YOK''

Hamas'tan daha önce yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları tamamen durmadığı sürece, esir takası konusunda herhangi bir müzakere sürecine girmeyeceğini bildirmişti.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım'da 4 günlük esir takası mutabakatı kapsamında Gazze'deki çatışmalara "insani ara" verilmişti. Bu mutabakat 3 gün daha uzatılmış ve bu kapsamda 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, AFP, Walla News

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...