Tgrt Haber

İsrail ve Ukrayna'nın finansörü ABD'de 'Demir Kubbe' sancısı

Editör: Murat Makas / Kaynak: Sputnik
07 Kasım 2023 12:51 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 14:04

ABD Rusya karşısında Ukrayna, Hamas karşısında ise İsrail'e askeri desteğini sürdürüyor. ABD basını, yapılan mühimmat yardımlarını gündemine alarak stokların azaldığını öne sürdü. Özellikle İsrail'in talep ettiği Demir Kubbe için önleyici füzeler ABD'yi ekonomik zarara da uğratıyor.

İsrail’i Gazze​ saldırılarında, Ukrayna’yı da Rusya​ karşısında destekleyen ABD​, mühimmat konusunda kırmızı alarm vermeye başladı. ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN’in Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) birkaç askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, Pentagon’un Ukrayna​ ve İsrail’i iki ayrı savaşta desteklemek istediği, ancak azalan mühimmat stoklarını genişletmek zorunda kalabileceğinden dolayı giderek daha fazla endişe duyduğunu aktardı.

DEMİR KUBBE İÇİN ÖNLEYİCİ FÜZELER

Şu anda Ukrayna ve İsrail’in farklı türde silahlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken kaynaklar, Ukrayna’nın ABD’den büyük miktarda top mermisi almak isterken, İsrail’in ise ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemleri için hassas güdümlü füze dahil olmak üzere uçak mühimmatları ve önleyici füzeler talep ettiğini bildirdi.

İsrail ve Ukrayna'ya yardım eden ABD'de mühimmat sıkıntısı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna’ya yönelik 200 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi duyurmuştu.

PROGRAMA 429 MİLYON DOLARLIK KATKI

Demir Kubbe sistemi yüksek maliyeti nedeniyle İsrail-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki askeri işbirliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sistemin yarısını finanse eden ABD, programa 429 milyon dolar katkı vermeyi vaadediyor.

ABD'nin Demir Kubbe'ye yatırım yapmaya başlamasıyla ABD Kongresi'nin teknoloji paylaşımı ve ortak üretim için baskı yapmasıyla roketsavar güze bataryalarının bir kısmı şu anda ABD'de üretiliyor.

ABD'nin hava savunma sistemi için verdiği destek İsrail'e sağlanan askeri yardımın sadece bir kısmını oluşturuyor. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre 2019'dan 2028'e kadar sağlanan yardım 38 milyar dolara ulaşacak.

Kaynak: Sputnik

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...