Tgrt Haber

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Netanyahu'ya şok: Yargı reformu iptal edildi

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
01 Ocak 2024 21:26 - Güncelleme : 01 Ocak 2024 21:35
İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Netanyahu'ya şok: Yargı reformu iptal edildi

Gazze'de katliam emrini veren Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından onaylanan ve yüksek mahkemenin yetkilerinin bir kısmını geri çeken tartışmalı yargı reformu, İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Gazze Şeridi​'nde İsrail ordusuna katliam emri veren Binyamin Netanyahu​ hükümeti, İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından açıklanan kararla büyük bir şok yaşadı. İsrail'i iç savaşın eşiğine getiren ve bir yılı aşkın süredir protesto gösterilerine yol açan tartışmalı 'yargı reformu', Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi.

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki sağcı hükümet tarafından hazırlanan ve İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen söz konusu yasa, yüksek mahkemenin yetkilerinin bir kısmını geri almayı amaçlıyordu. Ancak Yüksek Mahkeme, bu tartışmalı 'yargı reformu' yasasını iptal etti.

15 YARGIÇTAN 8'İ 'HAYIR' DEDİ

Söz konusu yasa; Yüksek Mahkeme'nin hükümet ve bakanların kararlarını bozmak için sahip olduğu yetkilerin bir kısmını ortadan kaldırmıştı. Yargı reformu​ yasası, Mahkeme'nin 'mantıksız' bulduğu kararları iptal etme yetkisini sınırlıyor ve bu durum kamuoyunda büyük bir tartışmaya neden olmuştu.15 yargıçtan 8'inin yasanın iptali yönünde karar verdiği belirtildi.

"BU KARAR HALKIN BİRLİĞİNE ZARAR VERİYOR"

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin bu kararından sonra Netanyahu'nun partisi Likud, "Yüksek Mahkeme'nin bu kararı özellikle savaş zamanında halkın birliğine zarar veriyor" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı. Yargı reformuna karşı bir yılı aşkın süredir İsrail vatandaşlarının büyük katılımıyla protesto gösterileri düzenlenirken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog yasa tasarısının 'ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdiğini' belirtmişti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...