Tgrt Haber

İsrail'den 11 gün sonra gelen Hamas itirafı: Saldırıyı engelleyemedik!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
17 Ekim 2023 15:48 - Güncelleme : 17 Ekim 2023 16:01
İsrail'den 11 gün sonra gelen Hamas itirafı: Saldırıyı engelleyemedik!

Gazze'yi abluka altına alan İsrail'den 11 gün sonra itiraf gibi bir açıklama geldi. İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, Hamas'ın 7 Ekim günü başlattığı operasyon için, "Saldırının engellenmesini sağlayacak yeterli uyarıyı oluşturamadık" ifadelerini kullandı.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı sonrası Gazze​'yi abluka altına alan İsrail, bir yandan bölgeye bomba yağdırırken bir yandan da kara harekatı için hazırlık yapıyor. İsrail kamuoyu ise Hamas harekatı başladığından beri "Saldırıyı nasıl ön göremedik" ve "Hala neden durduramadık" sorusuna cevap arıyor.

Tüm bu gelişmelerin gölgesinde İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'dan itiraf gibi açıklamalar geldi. Bar, Hamas'ın İsrail'e sızmasını engellemede başarısız olduğunu söyledi.

SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ

İsrail medyası Haaretz, bu gelişmeyi "Shin Bet Şefi:Saldırıyı Engelleyemedik, Bunun Sorumluluğu Bana Düşüyor" başlığı ile okurlarına sundu.

İsrailli gazete haberinde "İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi'nin izinden giden Ronen Bar, 7 Ekim katliamına yol açan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendi" denildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı sürpriz harekat hakkında 'erken uyarı yapılmamasından' bizzat kendisinin sorumlu olduğunu açıklayan Bar'ın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

İsrail'den 11 gün sonra gelen Hamas itirafı: Saldırıyı engelleyemedik!

İTİRAF GİBİ MEKTUP

Hamas'ın İsrail'e sızmasını engellemede başarısız olduğunu ifade eden Bar, teşkilat üyelerine gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Yaptığımız bir dizi eyleme rağmen ne yazık ki cumartesi günü saldırının engellenmesine olanak sağlayacak yeterli uyarıyı oluşturamadık. Teşkilatın başında olan kişi olarak bunun sorumluluğu bana ait. Soruşturma için zaman olacak. Şimdi savaştayız."

Savaşın kesin bir zaferle sona ereceğini ifade eden Bar, “Sınır ve zaman sınırı yok. Sonuna kadar gideceğiz” dedi.

İSTİHBARAT DİKKATE ALINMADI

İsrail basınında yer alan haberlerde, Hamas’ın saldırısından birkaç saat önce Gazze Şeridi’nde Hamas’ın üst düzey yetkililer arasında gece geç saatlerde yapılan telefon görüşmeleri tespit edildiği fakat büyük ölçüde dikkate alınmadığı ifade edildi.

Haberlerde, Bar’ın Şin Bet genel merkezine gittiği ve küçük çaplı bir saldırıyı öngörerek Gazze sınırına küçük bir ekibin konuşlandırılmasını emrettiği ifade edildi.

İsrail'den 11 gün sonra gelen Hamas itirafı: Saldırıyı engelleyemedik!

MISIR'IN UYARDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Mısır’ın saldırıdan 3 gün önce İsrailli yetkilileri Hamas konusunda uyardığı ifade edilmiş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Mısır’ın saldırıdan önce İsrail’i uyardığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.

SÜLEYMANİ İDDİASI: SALDIRIYI PLANLADI

İran basını dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Kayhan gazetesi, İsrail'e yönelik baskının ABD füzeleriyle öldürülen Kasım Süleymani tarafından yıllar önce planladığını ima etti.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu MERMI, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve en az 1400 kişinin ölümüne yol açan saldırılarının, ölen İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani'nin planı olduğunu öne süren bir rapor yayınladı.

ABD Dışişleri bakanı Blinken, Hamas, İran'dan destek almasaydı Hamas olmazdı. Daha önce de söyledik, İran'ın İsrail'e düzenlenen saldırının arkasında olduğuna dair somut bir kanıt yok' diyerek iddiaları yalanladı. Süleymani, 2020'nin ilk günlerinde ABD'ye ait bir insansız hava aracının ateşlediği füzelerle Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürüldü.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...