Tgrt Haber

İsrail'den itiraf: Esirlerin kaçış senaryosuna hazırlıklı değildik

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Aralık 2023 06:01 - Güncelleme : 17 Aralık 2023 06:31
İsrail'den itiraf: Esirlerin kaçış senaryosuna hazırlıklı değildik

İsrail Genelkurmayı, Gazze'de beyaz bayrak kaldırmalarına rağmen 3 esirin kendi askerlerinin açtıkları ateş sonucu öldürülmesine sorumluluğunu kabul ederken "Esirlerin kaçacakları bir senaryoya hazırlıklı değildik" açıklaması yaptı.

İsrail'de gündem abluka altındaki Gazze Şeridi​'nden kaçan 3 esirin beyaz bayrak kaldırmalarına rağmen dost ateşiyle ölürülmesi skandalı yer alıyor. İsrail vatandaşlarının büyük tepkisiyle karşılanan olayın ardından Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi​, konuya ilişktin açıklama yapmak zorunda kaldı. 

"ANİ BİR KARAR SENİN ÖLMENE YOL AÇABİLİYOR"

Bir televizyon programına konuşan Halevi, "Yaşananlardan biz sorumluyuz" ifadesini kullanırken Gazze kentinin eş-Şucaiye Mahallesi'nde günlerce süren şiddetli çatışmalar sırasında Filistinli direnişçilerin sivil kıyafetlerle İsrail askerlerine yaklaşabildiklerine işaret etti.

Halevi, "Bizim herhangi bir tehdide karşı hazır olmamız gerekiyordu. Ani bir karar da senin ölmene yol açabiliyor" diye konuştu.

"TALİMATLARA RAĞMEN ATEŞ AÇILDI"

Olayla ilgili ilk soruşturmayı tamamladıklarını ve bundan dersler çıkardıklarını anlatan Halevi, "Kaçırılan 3 kişi, kendilerini anlayabilmemiz için her şeyi yaptılar. Üzerlerinde herhangi bir şey taşıdıkları yönünde şüphe bırakmamak için gömleklerini çıkardılar ve beyaz bir kumaş parçasını salladılar. Buna rağmen beyaz bayrak kaldıranlara ateş edilmemesi yönündeki talimatlara uyulmadan üzerlerine ateş açıldı" ifadelerini kullandı

Bununla aslında Gazze'deki savaşın ne kadar karmaşık olduğunu görebildiklerini savunan Halevi, "Gazze'deki esirlerimizin kaçma senaryosuna hazırlıklı değildik" dedi.

HAMAS​'TAN AÇIKLAMA: NAZİ ORDUSU

Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, Gazze'de 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldüren Netanyahu hükümetinin stratejik yenilgiden taktiksel yenilgiye geçtiğini söyledi.

İsrail güçlerinin, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinde yaralı ve yerinden edilmişlerin yaşadığı çadırları iş makineleriyle ezip geçmesi ve içindekileri öldürmesine de değinen Hamdan, "Bu yüzyılda böyle bir olay ancak yeni Nazi ordusunun ve ona destek veren ABD'nin eliyle işlenebilir" ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...