Tgrt Haber

İsrail'i sarsan görüntü! Kassam Tugayları'nın lideri Deif çok sayıda suikasttan kurtuldu halen sağlıklı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: BBC, Jerusalem Post
20 Aralık 2023 15:49 - Güncelleme : 20 Aralık 2023 15:49
İsrail'i sarsan görüntü! Kassam Tugayları'nın lideri Deif çok sayıda suikasttan kurtuldu halen sağlıklı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla beraber misafir lakaplı Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Deif'in akıbeti belli oldu. İsrail istihbarat servisi Mossad'ın ölüm listesinde ilk sıralarda yer alan Deif'in son görüntüleri İsrail'de ortalığı karıştırdı.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze'ye 75 gündür bombalar yağdıran İsrail, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Deif'in son görüntüleriyle sarsıldı. İsrail, misafir lakaplı Deif'in yürüyemediğini, kolunu, bacağını hareket ettiremediğini iddia ediyordu ki son görüntüleri Mossad'ın eline geçene kadar... İsrail basını bu istihbaratında doğru olmadığını yazdı.

İsrail'in yıllardır peşinde olduğu Deif, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yakın zamanda ele geçirdiği görüntülere göre hayatta ve sağlıklı. İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi haberi, ''Video, Hamas komutanının 7 suikast girişiminden sonra hayatta ve iyi durumda olduğunu gösteriyor'' başlığıyla kaleme aldı, haberde şu ifadelere yer verildi: 

''Gazze Şeridi'ndeki istihbarat toplama operasyonları sırasında ele geçirilen videolardan birinde Deif'in hafif topallayarak da olsa kendi ayakları üzerinde yürüdüğü görülüyor. Bu videolardan, Deif'in durumunun, bazıları onu yaralayan uzun bir dizi saldırı sonrasında İsrail'in inandığından çok daha iyi olduğu anlaşılıyor. Deif kendi başına yürüyebiliyor ve tekerlekli sandalye kullanmıyor. Muhtemelen her iki elini de kullanıyor.''

İsrail'i sarsan görüntü! Kassam Tugayları'nın lideri Deif çok sayıda suikasttan kurtuldu halen sağlıklı

MUHAMMED DEİF​ KİMDİR?

1965'te Mısır'ın işgali altındaki Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu söyleniyor. Gerçek adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri'ydi. Fakat İsrail'in hava saldırılarından kaçmasını da sağlayan göçebe hayat tarzı nedeniyle Arapça'da "misafir" anlamına gelen "deif", onun lakabı oldu. Çocukluğu ve nasıl yetiştiği hakkında fazla bilgi yok.

BBC'nin aktardığına göre Deif, 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katıldı. İsrail'e karşı silahlı mücadeleye inanan Deif, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nda hızla yükseldi.

Deif'in, Hamas'ın 1990'larda öldürülen "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'a yakın bir isim olduğunu söylüyor. Ayyaş, İsrail'de 1990'ların başında bir dizi otobüs bombalamasından sorumlu tutuluyordu. 1996'da öldürülmesinin ardından daha fazla otobüs bombalandı. Ayyaş'ın elinden tuttuğu Deif, bu intikam saldırılarının arkasındaki kişi olarak gösteriliyordu.

TÜNELLERİ TASARLAYAN KİŞİ

2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti. Deif, liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.

Güvenlik uzmanları Deif'in İsrail ordusu tarafından bulunamamasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünüyor. 

Kaynak: BBC, Jerusalem Post

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...