Tgrt Haber

İsrail'in 40 sayfalık gizli belgesi açığa çıktı: Kod adı 'Eriha Duvarı'

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, New York Times, The Guardian
01 Aralık 2023 10:43 - Güncelleme : 01 Aralık 2023 16:46

İngiliz gazetesinin gündeme adeta bomba gibi düşürdüğü bir haber geldi. 'Eriha Duvarı' kod adı verilen 40 sayfalık bir belgeye ulaşan gazete, İsrail'in Hamas'ın ülkenin güneyine yapacağı baskına ilişkin savaş planlarını, saldırı gerçekleşmesinden bir yıldan fazla bir süre önce elde ettiğini yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın (NYT) haberine göre İsrail’in Hamas’ın saldırı planlarını bir yıldan daha fazla bir süre önce biliyordu. NYT tarafından incelenen yaklaşık 40 sayfalık belgede belirli bir saldırı tarihi belirtilmezken, Gazze Şeridi​ çevresindeki İsrail savunmasını ezmeyi amaçlayan saldırı yöntemlerinin ve önemli askeri üslere ve şehirlere saldırı planlarının ana hatlarıyla belirtildiği bildirildi. 

Belgeye İsrail yetkilileri tarafından "Eriha Duvarı" kod adı verildi ve yetkililer Hamas​'ın uygulayamayacağı kadar karmaşık olduğu gerekçesiyle bu belgeyi görmezden geldi.
Rapora göre sınır boyunca güvenlik kameralarını ve otomatik makineli tüfekleri devre dışı bırakmayı amaçlayan roketler, insansız hava araçları ve silahlı kişilerin İsrail'e yamaç paraşütü, motosiklet ve yaya olarak girmesine yönelik bir plan ortaya koyuyordu. 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirilen bu saldırılar 1.200 kişinin ölümüne, 200 rehinenin kaçırılmasına yol açmıştı.

New York Times​'a göre, saldırıdan üç ay önce, İsrail'in istihbarat teşkilatından deneyimli bir analist, Hamas'ın planda ayrıntılarıyla belirtilene benzer bir eğitim tatbikatı yaptığı konusunda uyardı. Ancak onun endişeleri Gazze’den sorumlu İsrailli bir albay tarafından dikkate alınmadı. Analist bir e-postada "Senaryonun hayali olduğunu kesinlikle reddediyorum. Bu sadece bir köye yapılan baskın değil. Bu savaş başlatmak için tasarlanmış bir plan." dedi. 

İsrail'in 40 sayfalık gizli belgesi açığa çıktı: Kod adı 'Eriha Duvarı'

"BU BİR GÜÇ GÖSTERİSİ DEĞİL, BU GERÇEĞE HAZIRLIKTIR"

İsrail'in ‘Channel 12‘ kanalı daha önce İsrail ordusunun "8200 Siber İstihbarat Birimi"nden sızdırılan e-postaları The Guardian'a bildirmişti ve uyarının kaynağının İsrail medyasında ‘V‘ takma adlı bir astsubay olduğunu belirtmişti.

Astsubay bulgularını savunurken şunları söyledi: “Büyük ihtimalle büyük bir eylem için eğitim alıyorlar. Bu bir güç gösterisi değil, bu gerçeğe hazırlıktır.” dedi. Ekim ayındaki saldırıdan günler sonra İsrailli yetkililer Axios'a, saldırıdan önceki gece İsrail istihbaratının Gazze'deki Hamas görevlileri arasında düzensiz faaliyet işaretleri gördüğünü, ancak IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) ve Şin Bet yetkililerinin yerleşim sınırları boyunca askeri savunmaları yüksek alarma geçirmemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Axios'a göre, bir gün önce üst düzey istişareler yapılmış olmasına rağmen İsrail yetkilileri, Gazze çevresindeki İsrail güçlerini yüksek alarma geçirmeden önce daha fazla istihbarata ihtiyaç duyduklarını düşünerek bekleme kararı aldı. Hamas ise birkaç saat sonra saldırdı.

New York Times, ayrı bir raporunda, yetkililerin özel olarak, ordunun bu uyarıları ciddiye alması ve güneyi tahkim etmek için adımlar atması durumunda İsrail'in Hamas'ın ölümcül saldırısını hafifletebileceğini, hatta önleyebileceğini itiraf ettiğini söyledi.

Kaynak: TGRT Haber, New York Times, The Guardian
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...