Tgrt Haber

İsrail'in ABD üzerinden gizli Türkiye planı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Foreign Policy
18 Ocak 2024 15:25 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 15:25
İsrail'in ABD üzerinden gizli Türkiye planı

İsrail'in Lübnan'da Hamas liderine suikast düzenlemesinin ardından Amerikan basınından Foreign Policy, Mossad'ın Türkiye'de Hamas liderlerine saldırı düzenleyebileceği iddialarını değerlendirdi. Tel Aviv yönetiminin Türkiye için bambaşka bir planı olduğu iddia edildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 104 gündür sürerken Mossad​'ın yurt dışında bulunan Hamas​ liderlerine suikast düzenleme planları da gündemdeki yerini koruyor. Tel Aviv'in 2 Ocak'ta Lübnan​'da Hamas lideri Salih el Aruri'yi öldürmesi, Mossad'ın yurt dışında yaşayan Hamas liderlerine suikast düzenleyeceği iddiasını doğurdu. Bu iddiayla beraber Türkiye​ de gündem oldu.

Amerikan basınından Foreign Policy, İsrail'in Türkiye'de Hamas üyelerine saldırı düzenleyebileceği iddiasıyla ilgili detaylı bir habere imza attı. Vohra-Anchal imzalı haberde, "Türkiye ve Katar gibi ülkelerde Hamas liderlerini öldürmenin Lübnan'daki kadar kolay olmadığı" yorumu yer aldı.

İsrail'in ABD üzerinden gizli Türkiye planı
Lübnan'da öldürülen Hamas lideri Salih el Aruri

''ÖNEMLİ ASKERİ GÜCE SAHİP TÜRKİYE'DE SUİKAST BÜYÜK RİSK''

Foreign Policy, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kasım ayında Hamas liderlerine suikast için Mossad'a yeşil ışık yakmasını ve İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet'in şefi Ronen Bar'ın Türkiye'deki Hamas liderlerinin öldürüleceğini söylemesini hatırlattı. Suriye ve Lübnan'da Hamas liderlerine suikastın daha kolay olduğunu fakat 'önemli bir askeri güç' olan Türkiye'nin ve enerji devi Katar'da suikastın İsrail için büyük bir risk oluşturduğu belirtildi. 

Dergiye konuşan istihbarat ve güvenlik kaynakları, Mossad'ın Hamas üyelerini barındıran her ülke için ayrı planı olduğunu, İsrail'in gizli planında Türkiye içinde suikast düzenlenmesinin öngörülmediğini vurguladı.

''TÜRKİYE'YE ABD YARDIMIYLA BASKI KURACAKLAR''

Dergiye konuşan kaynaklar, İsrail'de Türkiye'nin hassasiyetlerinin gözetildiğini, ikili ilişkilerin riske atılmak istenmeyeceğini, Hamas liderleri toplu olarak Türkiye'de bulunmadığı sürece Mossad'ın Türkiye'de Hamas'a saldırıyı düşünmediğini aktardı.

İsrail'in Türkiye'de suikast yerine ABD'nin yardımıyla baskı yapılmasını tercih ettiği iddia edildi. Foreign Policy'ye konuşan eski İsrail ulusal güvenlik danışmanı Eran Lerman, "İsrail Türkiye'de suikast düzenlemeyecek. NATO ülkesi ve önemli bir askeri güç, o nedenle böyle bir olay başımızı çok ağrıtabilir. Türkiye önemli bir ticaret ortağı, ağır baskı kurmayı tercih ediyoruz" dedi. 

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Netanyahu arasındaki gerilime rağmen iki ülkenin karşılıklı hassasiyetleri gözettiği de ifade edildi.

''BEDELİNİ ÇOK AMA ÇOK AĞIR ÖDERLER''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerde Hamas liderlerini öldüreceği haberleriyle ilgili "Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler" demişti.

İsrail'in ABD üzerinden gizli Türkiye planı

TÜRKİYE'DE MOSSAD İŞBİRLİKÇİLERİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ocak ayı başında İsrail dış istihbarat servisi Mossad’a yönelik İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda ise 34 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şüpheliler, Türkiye’de yaşayan yabancılara yönelik keşif, takip ve adam kaçırma planlamakla suçlanıyor.

İsrail'in ABD üzerinden gizli Türkiye planı

Kaynak: Foreign Policy

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...