Tgrt Haber

İsrail'in Lübnan'a yönelik 'önleyici saldırı' planı: ABD'li lider Joe Biden 45 dakikada vazgeçirdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wall Street Journal
24 Aralık 2023 09:18 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 09:24
İsrail'in Lübnan'a yönelik 'önleyici saldırı' planı: ABD'li lider Joe Biden 45 dakikada vazgeçirdi

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürürken Lübnan'ı da hedefine aldı. Amerikan basını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, ABD lideri Joe Biden'ın ikna ettiğini, Lübnan'a saldırma planından vazgeçirdiğini yazdı.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle İsrail, 79 gündür Gazze​'ye bombalar yağdırırken Lübnan​'ı da hedefine aldı. İsrail uçakları Lübnan'ı bombalamak için havalandı devreye ABD lideri Joe Biden​ girdi. Amerikan basınından Wall Street Journal, İsrail'in Lübnan Hizbullahının saldırı planladığı istihbaratını aldığını, Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak planından vazgeçirdiğini yazdı.

İki liderin 45 dakikalık görüşmesinde Netanyahu'nun, Lübnan'a yönelik 'önleyici saldırı' planını Biden'ın önlediği belirtildi. Savaşın yayılmasından endişe ettiğini belirten Biden, Netanyahu ile bir kez daha görüştüğünü söyledi. "Uzun ve özel bir görüşme oldu" diyen Biden, bir gazetecinin sorusu üzerine, İsrail liderinden "Ateşkes talep etmediğini" söyledi.

İsrail'in Lübnan'a yönelik 'önleyici saldırı' planı: ABD'li lider Joe Biden 45 dakikada vazgeçirdi

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin kuzeyinde yaşanan yıkımın bir benzerinin güneyde de yaşanacağını söyledi. Şeridin kuzeyine yönelik bombardımana değinen Gallant, "Güneydeki Han Yunus'ta bize karşı savaşanlar sonlarının nasıl olacağını biliyorlar." dedi.

Lübnan Hizbullahını da tehdit eden Gallant, "Eminim Hizbullah Gazze'de olup bitene bakınca aynı şeyin başlarına gelme-mesini istiyordur." dedi.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bin 200'ü çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 20 bin 258 Filistinli öldürüldü, 53 bin 688 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 144’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 477 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 304 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 26 Lübnanlı sivil, 123 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 7 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Wall Street Journal
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...