Tgrt Haber

İsveç tarihinde PKK'ya ilk çelme! Savcı itiraf etti: Kanıtlar var, yargılanacak

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, AA
05 May 2023 20:43 - Güncelleme : 05 May 2023 20:54

Türkiye'ye karşı provokatif adımlara izin veren İsveç, ilk kez terör örgütü PKK'ya karşı adım attı. İsveç'te terör örgütü PKK/YPG için haraç toplayan bir kişinin "teröre finansman sağlamak, gasp teşebbüsü ve silahlı saldırı suçlarından" birkaç hafta içinde yargılanacağı bildirildi. Savcı Hans Ihrman, ellerinde kanıtların olduğunu dile getirdi.

NATO’ya katılma sürecinde PKK​ yandaşlarının İsveç​'in başkenti Stokholm'de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef almasını göz yuman İsveç, Türkiye’ye teröre karşı kendisini kanıtlama çabasına girdi. Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türk Büyükelçiliği önünde kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim​'i yakmasına da göz yuman İsveç’te PKK’yı kızdıracak bir adım atıldı.

Devlet radyosu SR'nin haberinde, İsveç tarihinde ilk kez bir kişinin terör örgütü PKK/YPG'ye para toplamaktan yargılanacağı belirtildi. SR'ye açıklama yapan Savcı Hans Ihrman, "PKK, İsveç'te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Araştırıldıkça soruşturma derinleşiyor" ifadelerini kullandı.

KANITLAR ELE GEÇİRİLDİ

Şüpheli hakkında birkaç hafta içinde dava açılacağını aktaran Ihrman, "PKK'ya para sağlamak için şantajın, diğer ülkelerde olduğu gibi İsveç'te de yerleşik bir yöntem olduğuna dair kanıtlar ele geçirdik.İsveç'te terör örgütü olarak kabul edilen PKK için para toplamaya çalıştığından şüphelenilen şahıs hakkında birkaç hafta içinde dava açılacak" değerlendirmesinde bulundu.

PARALARIN SALDIRILARA GİTME RİSKİ VAR

Olayın ciddi bir suç olarak görülmesi gerektiğini aktaran Ihrman, "Bu davadaki terörü finanse etme girişimi ciddi bir suç olarak görülmelidir çünkü paranın terör saldırılarına gitme riski vardı. PKK, yalnızca 2022'de dünya çapında 54 şiddet eylemiyle ilişkilendirildi. Bu saldırılarda öldürülen çok sayıda sivil var" dedi.

İsveç medyasına göre, ocak ayında gözaltına alınan şüpheli bir restorana girip PKK için para talep ettikten ve silahla ateş ettikten sonra "terör finansmanı ve gasp şüphesiyle" tutuklanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...