Tgrt Haber

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Hükümet istekleri yerine getirdi irade gösterdi

11 Temmuz 2023 12:33 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 13:06
İsveç'ten Türkiye açıklaması: Hükümet istekleri yerine getirdi irade gösterdi

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, dün gerçekleşen 3'lü zirvenin ardından varılan uzlaşıya dair değerlendirmede bulundu. Başbakan Kristersson, İsveç'in Türkiye'nin isteklerini önemsediğini ve yerine getirmede irade gösterdiğini söyledi.

İsveç​ Başbakanı Ulf Kristersson, NATO​ Liderler Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le yaptığı görüşmeye dair açıklamalarda bulundu. Görüşmeden çıkan karardan memnun olduklarını dile getiren Kristersson, Türkiye​'nin çekincelerini iyi bildiklerini aktardı.

Türkiye'nin, İsveç'in NATO katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk etme kararına değinen Kristersson, şunları söyledi:

"İsveç hükümeti, üzerinde çok çalıştığı terörle mücadele başta olmak üzere, Türkiye'nin isteklerini önemsedi ve yerine getirmede irade gösterdi. Uzun süredir bu konuda yaptığımız çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Bizim söylediklerimiz ve yaptıklarımızdan Türkiye'nin de ikna ve emin olması önemli." 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Billström, İsveç'in, Üçlü Daimi Ortak Mekanizma'da alınan kararları yerine getirdiğini belirtti.

''TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ''

Kristersson, ülkesinin yaklaşık 200 yıllık bağlantısızlığının ardından artık ortak koruma altına girmek istediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Biz tüm NATO üyelerinin bilmesini istiyoruz ki; İsveç İttifak'a aynı zamanda güvenlik sağlayacaktır. Biz uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız. İsveç'in İttifak'a katabileceği çok şey var. Dün elde edilen sonuçtan çok memnunum. Şimdi onayların tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz."

''TÜRKİYE İLE EKONOMİK BAĞLARI GÜÇLENDİRMELİYİZ''

Kristersson, ülkesinin AB ile Türkiye arasında yakın bağlar bulunmasından yana olduğunu vurgulayarak "Şimdi ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Bu daha yakın işbirliği için verimli bir zemin oluşturacaktır." ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüştü. Toplantının ana gündemi İsveç'in NATO üyeliği oldu.

Görüşme sonrası Stoltenberg, kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun üyeliğine destek vereceğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...