Tgrt Haber

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
11 Temmuz 2023 21:02 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 22:47
NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Litvanya'nın Vilnius kentinde, devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirvede İsveç'in NATO üyeliği, Ukrayna-Rusya savaşı ve NATO'nun yeni askeri planları ele alınırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg görüşmeler sonrası kameraların karşısına geçti. Stoltenberg, Ukrayna'yı NATO'ya yaklaştırmak için 3 maddelik planda anlaştığını açıkladı.

NATO​ Liderler Zirvesi​ Litvanya'nın başkenti Vilnius​'ta bugün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı İki gün sürecek zirveyeİsveç​, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya liderleri de iştirak edecek. Zirve’de İsveç'in NATO üyeliği, ittifakın yeni askeri planları ile Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumun masaya yatırıldı.  

NATO Liderler Zirvesinde kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin, Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştırmak için 3 maddelik planda uzlaştığını açıklayarak, bütün müttefikler anlaşmaya vardığında ülkenin NATO'ya davet edileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

"Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım"  

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ 

"Müttefikler Ukrayna'yı NATO'ya yaklaştırmak için 3 maddelik planda anlaştı. Şartlar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı davet konusunda mutabık kaldık. Türkiye ile İsveç arasında varılan mutabakat tarihi bir şey. İsveç NATO'ya tam üye olacak bu tarihi bir adım." 

NATO LİDERLER ZİRVESİ'NDEN AİLE FOTOĞRAFI 

NATO liderleri resmi karşılama töreninin ardından aile fotoğrafı çekimine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan fotoğraf çekiminde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in yanında yer aldı.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Devlet ve hükümet başkanları, aile fotoğrafının ardından zirvenin ilk oturumuna geçti.

FİNLANDİYA İLK KEZ ZİRVE'DE

Finlandiya, bir NATO Zirvesine ilk kez tam üye olarak katılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu ilk zirve toplantısına katılmasından dolayı tebrik etti.

Liderler, Stoltenberg'in bu sözleri üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto'yu alkışladı.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Stoltenberg, Finlandiya'nın ardından dünkü anlaşmayla İsveç'i de yakında NATO'nun tam üyesi olarak göreceklerini belirtti. Liderler, Genel Sekreter'in bu sözlerini de alkışlarla karşıladı.

NATO ülkelerinin liderlerinin bugün önemli kararlara imza atacaklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin artırılacağını, bunun Ukrayna'yı ittifaka daha yakın hale getireceğini, NATO'nun yeni savunma planlarının onaylanacağını ve daha iddialı savunma yatırımı üzerinde uzlaşılacağını bildirdi.

ZİRVE'DE DİPLOMATİK TEMASLAR

NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir araya geldi. İkili, basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Erdoğan daha sonra ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi. 

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Diplomasi tarfiğine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Trudeau ile bir araya geldi.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya'daki NATO Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Erdoğan’ın bugünkü temasları kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden ile bugün gerçekleştireceği görüşmenin ise TSİ 18.00’de başlarken görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. 

NATO Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna'ya üyelik daveti açıklaması

Zirve öncesi basına kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim sebebiyle ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle teşekkür ediyorum. Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanlığı düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi ilk adım olarak görüyorum. Bundan önceki görüşmelerimiz adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç 5 yıllık bir süreç, sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla ilgili şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki iş birliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı"

ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada "NATO Liderler Zirvesi marjında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdik.Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki iş birliği imkanlarımızı ele aldık.Temaslarımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1678820876983103489

Zirve için dün Vilnius'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını duyurdu.

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götürülecek olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Stoltenberg "Bu, terörle mücadelemize, Türkiye'nin güvenliğine bir katkıdır" şeklinde konuştu.

NATO'YA İLK KEZ TERÖRLE MÜCADELE ÖZEL KOORDİNATÖRÜ

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Madrid Zirvesi'nin ardından İsveç'in yasalarında değişiklik yaptığını, Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırdığını ifade eden Jens Stoltenerg, İsveç'in işbirliğinin üyelik sürecinin tamamlanmasından sonra da devam edeceğini, NATO'ya ilk kez terörle mücadele konusunda özel koordinatör atanacağını duyurdu.

NATO Zirvesi’nin ilk gününde düzenlenen forumun ardından, İsveç’in de katılımıyla zirvenin birinci oturumu gerçekleştirilecek.

Estonya, Letonya ve Litvanya arasında hava sahası konusunda işbirliği deklarasyonu imzalanacak, Dışişleri Bakanları ve Savunma bakanları toplantıları yapılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...