Tgrt Haber

Kabil Havalimanı anahtar, Türkiye için Afganistan tercih değil, zorunluluk

02 Eylül 2021 17:23
Kabil Havalimanı anahtar, Türkiye için Afganistan tercih değil, zorunluluk

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlamasının ardından gözler ülkenin dış dünyaya açılan tek kapısı Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nı kimin işleteceğinde. Havaalanının kontrolü, ülkede etkin olmak isteyen başkentler için stratejik hamlenin adeta anahtarı konumunda. Türkiye ve Katar havaalanının işletilmesi için görüşüyor. Taliban'ın talebi ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından resmen açıklandı. Peki Ankara için bu adım ne anlama geliyor?

TGRT HABER | ÖZEL

Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan’da Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliği ve işletilmesi kritik öneme sahip. Zira Çin başta olmak üzere ülkede etkin olmak isteyen ülkeler devrede. ABD'nin çekilmesinin ardından Türkiye havaalanının işletilmesi için talip oldu. Ankara Taliban'dan sonra da bu süreci yürütüyor. Taliban'ın ABD ile barış görüşmelerine aracılık eden ve örgütle ilişkileri iyi olan Katar, Türkiye'den teknik destek konusunda yardım istedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Taliban'ın bu konuda talebi olduğunu ilk kez resmi olarak açıkladı. Havaalanı, Afganistan'daki yeni dönemde hangi Başkentin ülkede ağırlığını koyacağının da göstergesi. Çin, Rusya, Katar, Pakistan, İran'ın da aralarında bulunduğu bölge aktörleri Afganistan satrancında yeni hamleler yaparken, Türkiye tarihi bağları ve ülkedeki tecrübesi nedeniyle bir adım önde.

Ankara için Taliban'ın Havaalanı kararı, sonraki süreci de belirleyecek bir turnosol kağıdı. Ekonomik ve siyasi sonuçları olacak bu karar Ankara için ne anlam ifade edecek? ABD'nin bölgeyi terketmesinden sonra boşluğu Türkiye mi dolduracak? Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye'nin Afganistan'da bulunmasının tercih değil, bir zorunluluk olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN AFGANİSTAN’DA OLMASI KAÇINILMAZ 

Türkiye ile Taliban ilişkilerinin Katar üzerinden yürüdüğünü belirten Bağcı, mevcut havayı 'olumlu' olarak nitelerken havaalanını işletmemizin Afganistan ile ilişkiler açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Bağcı şöyle konuştu:

“Çin başta olmak üzere bütün ülkeler havalimanını işletebilir. Çünkü havalimanının işletilmesi siyasi değil ekonomiktir. Türkiye’nin bu alanda yeterince deneyimi var, buraya işletme alanında deneyim ihracı yapacak. Bu karşılıklı her iki tarafında işine yarayacak bir durum gibi gözüküyor. Ayrıca Türkiye için bir prestijdir. Zaten uzun vadeli baktığımızda Türkiye’nin Afganistan’da olması kaçınılmaz.” 

Kabil Havalimanı anahtar, Türkiye için Afganistan tercih değil, zorunluluk

TALİBAN KAFASINA GÖRE HAREKET EDEMEZ

Dünyanın Taliban’ı tanımasının örgütün değiştiğini göstermesine bağlı olduğunu vurgulayan Bağcı, “NATO, BM ve batılı ülkeler, bölge ülkeleri buna karar verecek. Şu anda pazarlıklar sürüyor. Taliban’ın ne kadar taviz verip vermeyeceğine göre sonuç değişir. Bu açıdan bakıldığında Taliban’ın daha önceki yıllardaki gibi kafasına göre hareket edeceğini sanmıyorum. Dış yatırımlara Afganistan’ın açılması gerekiyor” diye konuştu. 

TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİK TEHDİDİ OLMAZ  

Bağcı, Türkiye Kabil Havalimanını işletmesi durumunda herhangi bir güvenlik tehdidi ile karşılaşmayacağını belirterek “Diğer örgütler Taliban’ın kardeşleri, bu örgütlerin Taliban’a Kabil’de karşı gelmeleri mümkün değil. Ancak örgütler arasında bir kavga var, kim nereyi alacak tarzında bir kavga bu” dedi.  

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...