Tgrt Haber

Kanada ve Hindistan arasındaki kriz büyüyor: Vize işlemleri durduruldu

21 Eylül 2023 16:23 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 16:37
Kanada ve Hindistan arasındaki kriz büyüyor: Vize işlemleri durduruldu

Hindistan ve Kanada arasındaki kriz büyüyor. Hindistan, Kanada'daki vize işlemlerini durdurdu ve ülkedeki vatandaşlarına temkinli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Sih lider Hardeep Singh Nijjar’ın suikaste uğramasıyla başlayan, Hindistan​ ve Kanada​ arasındaki kriz tırmanıyor. Kanada'nın Sih liderin öldürülmesinde Hindistan'ın rolünün olduğunu açıklamasıyla başlayan kriz Hindistan'ın 'vize' hamlesiyle devam ediyor. Kanada, 'inandırıcı iddiaların' soruşturulduğunu açıkladı, Hindistan iddiaları 'saçma' diyerek reddetti.

Hindistan, Kanada'daki vize işlemlerini durdurdu. Vize işlemlerini yürüten BLS, internet sitesi üzerinden bu haberi duyurdu. BBC'nin haberine göre, açıklamada "Hindistan Diplomatik Temsilciliğinden önemli duyuru: Operasyonel sebeplerle 21 Eylül 2023 gününden itibaren Hindistan'a vize işlemleri ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur" denildi.

''TEMKİNLİ OLUN'' UYARISI

Dün de Hindistan, Kanada'ya seyahat eden ya da orada yaşayan vatandaşlarına "Artan Hindistan karşıtı faaliyetler, siyaseten hoşgörülen nefret suçları ve Kanada'daki suç bağlantılı şiddet olayları" nedeniyle "çok temkinli olmaları" uyarısında bulunmuştu.

Delhi yönetimi son zamanlarda bu tehditlerden bazılarının, diplomatlarına ve "Hindistan karşıtı kampanyalara karşı çıkan kişilere" yöneldiğini de kaydetmişti.

Öte yandan Hindistan Kanada'ya en çok öğrenci gönderen ülke. 2022 yılında Kanada'ya giden 320 bin yabancı öğrencinin yüzde 40'ını Hindistan vatandaşları oluşturuyordu.

DİPLOMATLAR İHRAÇ EDİLDİ

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Yeni Delhi'deki Kanada Yüksek Komiseri'nin (Kanada'nın Yeni Delhi Büyükelçisi) bakanlığa çağrıldığını ve sınır dışı kararının kendisine iletildiğini duyurdu. 

Bakanlık açıklamasında, "Karar, Hindistan hükümetinin Kanadalı diplomatların iç işlerimize müdahalesini ve Hindistan karşıtı faaliyetlere karışmalarından duyulan endişeyi yansıtıyor" ifadelerine yer verdi. Açıklamanın devamında, "İlgili diplomattan önümüzdeki beş gün içinde Hindistan'ı terk etmesi istenmiştir." denildi. 

SİH LİDER NİJJAR'IN ÖLDÜRÜLMESİ

Sih lider Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da Vancouver'ın yaklaşık 30 kilometre doğusundaki Surrey kentinde bir Sih tapınağı dışında, maskeli iki silahlı kişi tarafından aracında vurularak öldürülmüştü.

ih tapınağı dışında, maskeli iki silahlı kişi tarafından aracında vurularak öldürülmüştü.

Hindistan daha önce Nijjar'ın ölümüyle bağlantısı olmadığını açıklamıştı.

Trudeau'nun sözleri sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İddialar saçma ve maksatlı" denildi.

DİPLOMATİK KRİZ

ABD'den yapılan açıklamada ise Kanada'nın iddialarının "çok kaygı verici" olduğu belirtildi, faillerin adalet önünde hesap vermelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Trudeau'nun konuşması sonrası, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı. Jolie, adını açıklamadığı diplomatın, Hindistan Dış İstihbarat Servisi'nin araştırma ve analiz departmanında görevli olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...