Tgrt Haber

Karabağ'da ilk somut adım: İnsani yardım tırları Ağdam üzerinden yola çıktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT Haber
22 Eylül 2023 07:26 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 10:00

Azerbaycan'ın başlattığı antiterör operasyonunun başarıyla sonlanmasının ardından Yevlah'ta gerçekleşen barış görüşmeleriyle beraber ilk somut adım atıldı. Azerbaycan bugün, Ağdam üzerinden Hankendi'ye insani yardım ulaştıracak.

Azerbaycan​'ın Karabağ​'da gerçekleştirdiği yine bir zaferle son bulan antiterör operasyonunun ardından bölge yasa dışı Ermeni silahlı güçlerinden arındırıldı. Ermeni ayrılıkçıların silah bırakmasını kabul etmesinin ardından sağlanan ateşkese dair görüşme Yevlah kentinde gerçekleşti.

tarihi görüşme, Karabağ'a yakın bir noktada yer alan Yevlah şehrindeki valilik binasında yapılıyor.

Ateşkesin ardından Azerbaycan devleti ile Karabağ Ermenilerinin temsilcileri Yevlah şehrinde, entegrasyon konuları ele alındı. Ermeni tarafı, Azerbaycan devletinden yakıt ve gıda desteği isterken, Bakü bu talebin en kısa zamanda karşılanacağını ifade etti.

İLK SOMUT ADIM

Yevlah'taki görüşmenin ardından ilk somut adım atıldı. Azerbaycan bugün Türkiye saati ile 07.30'da Ağdam üzerinden Hankendi'ye insani yardım ulaştırıyor. Karabağ'da yaşayan Ermenilere, Ağdam yolu üzerinden insani yardım ulaşması önemli somut adım olarak kayıtlara geçti.

Karabağ'da yaşayan Ermenilere, Ağdam yolu üzerinden insani yardım ulaşması önemli somut adım olarak kayıtlara geçti.

AĞDAM-HANKENDİ YOLU

Ermenilerin Ermenistan​'a gidiş gelişlerinde kullandıkları Laçın-Hankendi yolu, sınır muhafızlarına bir süredir kapalıydı. Azerbaycan, taciz ateşlerinin açılması, Ululararası Kızılhaç Komitesi araçlarıyla kaçak eşya getirilmesi gibi gerekçelerle yolu kapatmıştı. Siviller için açık olsa da ağır vasıtaların geçişi yasaktı. 

Egemen olduğu topraklarda kendisiyle daha önceden konuşulmayan sevkiyata izin vermeyeceğini belirten Azerbaycan, Ermeni nüfusa sevkiyatlar için Ağdam- Hankendi yolunu öneriyordu.

İKİ YOL ARASINDAKİ FARK NE?

Ağdam'dan Hankendi'ye gidildiğinde Azerbaycan topraklarından geçilerek Azerbaycan'ın bir şehrinden başka bir şehrine gidilecek. Ağdam, Hankendi'den Bakü'ye doğru uzanan düzlükler olarak biliniyor. Laçın ise Ermenistan sınırına yakın ve Hankendi ile Ermenistan arasındaki Azerbaycan topraklarında. Ağdam da I. Karabağ Savaşı'nda Ermeniler tarafından işgal edilen şehirlerdendi. İkinci savaştan sonra Ağdam'ın kalıntıları ortaya çıktı ve şehirde bulunan evlerin çatılarının dahi Ermeniler tarafından talan edildiği anlaşıldı.

Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev​, Azerbaycan sınırları içinde yaşayan Ermenilere yardım götürülebilmesi için bu yolun açık olduğunu beyan etti. İki yol arasındaki fark Azerbaycan'ın egemenlik haklarını doğrudan ilgilendiriyor.

ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulunmuştu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etmişti.

ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirilmişti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...