Tgrt Haber

Almanlar F-35'lere güveniyor ama fark büyük! 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Rus ve Alman ordusunda ne değişti?

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
01 Şubat 2024 15:00 - Güncelleme : 01 Şubat 2024 16:07

Alman gazetesi Bild, Alman ordusunun Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir savaş senaryosu oluşturduğunu yazdı. İkinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinde büyük çarpışmaya giren iki ülkenin ordularında 1945'lerden bu zamana kadar olan değişim dikkat çekti.

Derleyen: Murat Makas

Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını sürdürürken Ukrayna devlet başkanı Zelenski, Rusya'nın bir NATO ülkesine saldırması halinde bunun "Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı" olacağı konusunda uyardı.

Korkunç plana F-35 önlemi olsa da büyük fark ortaya çıktı! Rus ordusu mu Alman ordusu mu? - 1. Resim

Alman gazetesi Bild ise Vladimir Putin'in Avrupa'daki Rus toprağı olan Kaliningrad'a düzenlediği ziyareti gündemine alırken olası saldırıların ortaya çıkardığı endişeyi yazdı. Rusya'nın Almanya'ya yönelik saldırı ihtimalinin değerlendirildiği haberde "Vatandaşların yüzde 40'ı stok yapıyor" ifadeleri kullanıldı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un "Hepimizin faydalandığı 30 yıllık barıştan, 30 yıllık barış getirisinden geliyoruz. Ve şimdi her şey tersine dönüyor." sözleri dikkat çekmişti.

ALMANYA'DA RUSYA PANİĞİ

Bild, Pistorius'un savaş endişesinde yalnız olmadığını belirtti ve 1001 katılımcı ile düzenlenen INSA araştırmasına göre katılımcıların yüzde 46'sı Rusya'nın Almanya'ya yönelik olası bir saldırısından endişe ediyor. Rusya’nın adımı sonrası NATO’nun devreye gireceği biliniyor. Bild, ayrıca, sol seçmenin yüzde 55, sağ seçmenin ise yüzde 54 daha kaygılı olduğunu belirtti.

Korkunç plana F-35 önlemi olsa da büyük fark ortaya çıktı! Rus ordusu mu Alman ordusu mu? - 2. Resim

Bild, Savunma Bakanlığı'na ait bir rapora dayandırdığı haberinde Almanya'nın savaş planları arasında sivillerin evlerini bomba sığınaklarına dönüştürmenin de yer aldığını bildirmişti. Rapora göre bakanlık, gizli "Operasyon Planı" üzerindeki çalışmalarını Nisan ayına kadar tamamlayacak. Askerler önemli otoyolların, tren istasyonlarının ve limanların güvenliğinin sağlanmasıyla görevlendirilecek.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI NELER DEĞİŞTİ?

İkinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinde Nazi Almanyasıyla Sovyetler Birliği arasındaki savaşta birçok müttefik ülkenin desteği vardı. Fransa, Polonya'ya saldıran Hitler, ABD'nin desteğiyle Merkez Ordu Grubuyla Kiev'i ele geçirmiş ve Kafkas petrolün yolunu açmıştı. Sonuç olarak Sovyetler Birliği Orta, Doğu, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Avrupa'yı işgal etmişti. Peki her iki ülkenin orduları arasında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana neler değişti?

RUSYA'NIN BÜYÜK FARKI

2024 Dünyanın en güçlü orduları listesinde Rusya 2. sıradayken Almanya 19.sırada yer alıyor.

ALMAN ORDUSU

Almanya’nın kara gücünde Leopard 2A6/A7V gibi tanklar öne çıkıyor, Panzerfaust-III, MATADOR, EuroSpike, BGM-71 TOW-1/2A, MBDA MILAN I/II/II gibi tank silahları kullanılıyor. 35 bine yakın askeri personel hazır bekliyor. Almanya Eurocopter Tiger UHT gibi saldırı helikopteri envanterinde bulunduruyor. CH-53G Stallion, AS532 Cougar gibi helikopterler, FIM-92 Stinger ve Patriot PAC-2/3 gibi hava savunma sistemleri de envanterde.

Korkunç plana F-35 önlemi olsa da büyük fark ortaya çıktı! Rus ordusu mu Alman ordusu mu? - 3. Resim

Almanya’nın deniz gücünde Fırkateynler, Korvetler, Mayın Gemileri, Tip 212 denizaltı, Amfibi Çıkartma Destek Gemileri bulunuyor.

RUS ORDUSU

Rus ordusunun, 850 bin aktif askeri personeli, 250 bin rezerv personeli ve 200 bin de paramiliter kuvveti bulunurken kara kuvvetleri bakımından, 12 bin 420 tank, 30 bin 122 zırhlı araç, 6 bin 574 kundağı motorlu topçu, 7 bin 571 çekili topçu ve 3 bin 391 mobil roketatara sahip.

RUS NÜKLEER BAŞLIK SAYILARI

Rus yetkililerin vurguladığı önemli bir unsur da sahip oldukları nükleer başlık sayıları. Rus nükleer cephaneliğinde, 1600 adedi balistik füze ve stratejik bombardıman uçaklarına yerleştirilmek üzere 4 bin 490 savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.

Korkunç plana F-35 önlemi olsa da büyük fark ortaya çıktı! Rus ordusu mu Alman ordusu mu? - 4. Resim

RUSYA'NIN HAVA VE DENİZ ARAÇLARI

Rus hava kuvvetlerinde 772 savaş uçağı, 739 saldırı uçağı ve 2 binden fazla helikopter mevcuttur. Rusya'nın bir uçak gemisi, 15 muhrip, 70 denizaltı ve 11 fırkateynesi bulunuyor.

Rusya’nın elindeki nükleer gücün envanteri şu şekildedir: 

RS-28 SARMAT, AVANGARD, POSEİDON, BUREVESTNİK, KİNZHAL 

Son zamanlarda ABD’nin Ukrayna başta olmak üzere Yunanistan ve Çekya gibi ülkelere F-16 uçaklarının yanı sıra F-35 tedarik etme adımı Rusya’nın saldırılarına karşı güçlendirme politikası olarak değerlendirildi.

Korkunç plana F-35 önlemi olsa da büyük fark ortaya çıktı! Rus ordusu mu Alman ordusu mu? - 5. Resim

SU-57'YE F-35 ÖNLEMİ

Almanya da F-35’ler için sipariş vermişti. Almanya’nın envanterinde çok rollü savaş uçakları Eurofighter Typhoon, Panavia Tornado bulunuyor. Rus ordusunda ise F-35’e karşı 5. Nesil Su-57 savaş uçağı öne çıkıyor. MiG-29, MiG-31, Suhoy Su-25, Suhoy Su-27, Su-35 de öne çıkan savaş uçakları arasında.

Almanya her ne kadar F-35'leri envanterine katsa da NATO ülkeleri düşünülmediği zaman Rusya'nın nükleer ve 5. nesil savaş uçağı gücü büyük tehdit oluşturuyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...