Tgrt Haber

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik tırmanıyor: Kurti AB’yi eleştiri yağmuruna tuttu!

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
23 Temmuz 2024 18:00 - Güncelleme : 23 Temmuz 2024 18:38
Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik tırmanıyor: Kurti AB’yi eleştiri yağmuruna tuttu!

Balkanlarda Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik tırmanıyor. Polis noktasına yapılan saldırının ardından bu kez de vize meselesi sorunu çıktı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırp pasaportu için vize serbestisi veren AB’yi eleştirdi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Birliği'nin (AB), Sırbistan tarafından Kosova vatandaşlarına verilen Sırp pasaportuna, Şengen bölgesine vize serbestisi sağlanması kararını "haksız, zararlı ve cesaret kırıcı" olarak nitelendirdi.

“HAKSIZ BULUYORUZ”

Başbakan Kurti, başkent Priştine’de katıldığı etkinliğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurti, bir gazetecinin Sırbistan tarafından Kosova vatandaşlarına verilen Sırp pasaportuna, AB'nin Şengen bölgesine vize serbestisi sağlanmasıyla ilgili sorusuna, "Bunu haksız, zararlı ve ayrıca cesaret kırıcı olarak değerlendiriyoruz. Kosova Cumhuriyeti, pasaportunu her zamankinden daha fazla güçlendirdi, buna karşın Brüksel'in kararlarını etkilemek için çok fazla fırsatımız yok." cevabını verdi.

Brüksel'de dün düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Sırbistan tarafından Kosova vatandaşlarına verilen Sırp pasaportuna, Şengen bölgesine vize serbestisi sağlanmasına ilişkin düzenleme kabul edilmişti.

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik tırmanıyor: AB’yi eleştiri yağmuruna tuttu! - 1. Resim

“YASA DIŞI” GÖRÜLÜYOR

Sırbistan, bağımsız devlet olarak tanımadığı Kosova'da yaşayan Sırplara kendi ülke pasaportunu veriyor. Kosovalı yetkililer ise egemenliklerini ihlal ettiği gerekçesiyle pasaportları "yasa dışı" ve "kabul edilemez" olarak nitelendiriyor.

POLİS KONTROL NOKTASINA SALDIRI GERGİNLİĞİ ARTIRMIŞTI

Sırbistan’da 1 polisin öldüğü ve 1 polisin yaralandığı olayda Kosova pasaportunun bulunması bölgede gerginliğe neden olmuştu. Sırbistan İçişleri Bakanı Ivica Dacic, Kosova’yı “terör saldırısıyla” suçladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...