Tgrt Haber

Son dakika! Rusya geçici ateş ilan etti, Ukrayna'dan şartlı destek geldi

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
05 Ocak 2023 18:11 - Güncelleme : 05 Ocak 2023 23:00
Son dakika! Rusya geçici ateş ilan etti, Ukrayna'dan şartlı destek geldi

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna lideri Zeleskiy ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kremlin, Rusya'nın 6-7 Ocak tarihleri arasında Ukrayna'da ateşkes ilan edeceğini açıkladı. Putin'in karşı tarafın da geçici ateşkes ilan etmesi yönündeki çağrısına ise Ukrayna'dan tepki geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Rusya işgal ettiği topraklardan çekilirse o zaman ateşkes yaparız. İkiyüzlülüğünüzü kendinize saklayın" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, bugün Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​ ve Ukrayna​ Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy​ ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülke arasında barışın tesisi açısından önem taşıyan görüşmeler meyvesini çabuk verdi. Erdoğan'ın diplomasi trafiğinden kısa bir süre sonra Rusya, Ukrayna'da ateşkes yapacağı duyuruldu. 

36 SAATLİK ATEŞKES KARARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanlığına Ukrayna'da yarın saat 12.00'den itibaren 36 saatliğine ateşkes uygulanması talimatı verdi. Rusya, Ortodoksların Noel döneminde dini törenlere katılabilmesi için Ukrayna tarafına da ateşkes ilan etmesi çağrısında bulundu. 

UKRAYNA'DAN ATEŞKES KARARINA ŞARTLI DESTEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in çağrısına uyarak, Ortodoks Noel Arifesi kapsamında 6-7 Ocak tarihlerinde Ukrayna’da ateşkes ilan etmesine Ukrayna tarafından ilk tepki geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Rusya'ya çağrıda bulundu.

Bir kez daha Rusya'nın sivilleri hedef aldığını ifade eden Podolyak, "İlk olarak, Ukrayna Rusya'nın yaptığı gibi yabancı topraklara saldırmıyor ve sivilleri hedef almıyor. Ukrayna sadece kendi topraklarında bulunan işgalci ordu mensuplarını yok ediyor. İkinci olarak, Rusya işgal ettiği bölgelerden çekilmelidir işte ancak o zaman 'geçici ateşkes' yapılacaktır. İkiyüzlülüğünüzü kendinize saklayın" dedi.

BIDEN'DAN ATEŞKES YORUMU: PUTIN NEFES ALMAYA ÇALIŞIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın geçici ateşkes kararına dair değerlendirmelerde bulundu. Biden, “Putin'in söylediği herhangi bir şeye yanıt vermek konusunda isteksizim. Bunu ilginç buldum. 25'inde ve yılbaşında hastaneleri, kreşleri ve kiliseleri bombalamaya hazırdı.Sanırım biraz nefes almaya çalışıyor" dedi.

İKİ LİDERLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle saatlerinde Rusya lideri Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Erdoğan, Putin'den sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de telefonda görüştü. İki lider görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardım ve enerji konusunda sağladığı destek ile tahıl koridorundaki gelişmeleri ele aldı. 

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını Zelenskiy'e iletti. Türkiye'nin esir değişimi konusunda bütün çalışmalarına devam ettiğini belirten Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali konusunda yürütülen süreci hızlandırmak için de diplomatik katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.  

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...