Tgrt Haber

Küresel kaynama dönemine girdik! BM'den tarihin en sıcak ayından sonra acil eylem çağrısı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Temmuz 2023 20:49 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 20:51
Küresel kaynama dönemine girdik! BM'den tarihin en sıcak ayından sonra acil eylem çağrısı

Sıcaklık artışıyla birlikte Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülke, orman yangını felaketleriyle karşı karşıya geldi. Özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler alev alev yandı. Bilim insanları, "Temmuz" ayının tarihte kaydedilen en sıcak ay olduğunu teyit etti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "küresel ısınma çağı"nın sonlandığını ve dünyanın artık "küresel kaynama çağı"na girdiği belirterek, acil eylem çağrısında bulundu.

Dünya genelinde sıcaklıklar rekor seviyede artarken Türkiye​'nin de aralarında yer aldığı pek çok ülke, orman yangınları​ felaketiyle uğraşıyor.

Özellikle Akdeniz​'e kıyısı olan bütün ülkeler cayır cayır yanıyor. Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz, Cezayir ve hatta Tunus'ta da yangın nedeniyle şimdiye kadar 40 kişi hayatını kaybederken binlerce insan ise yaşadıkları yerlerden tahliye ediliyor.

Bilim insanları, Temmuz ayının dünyanın en sıcak ayı olacağını teyit ederken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, küresel ısınma döneminin sona erdiğini ve "küresel kaynama döneminin geldiğini" söyledi.

"FELAKET DOLU BİR YAZ"

Tüm gezegen için çok zor ve felaket dolu bir yaz yaşandığına dikkat çeken Guterres, Guterres, "İklim değişikliği artık burada ve korkutucu. Bu sadece başlangıç. Liderler önderlik etmeli, artık mazeret yok, diğerlerinin önce hareket etmesini beklemek yok. Bunun için daha fazla zaman yok" diyerek uyarılarda bulundu.

BM, küresel sıcaklıklara karşı harekete geçti

"ACİL EYLEM PLANI"

Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlamak ve iklim değişikliğinin en kötüsünden kaçınmak için bir araya gelmenin hala mümkün olduğunu belirten Guterres, acil iklim eylem planının harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, özellikle küresel emisyonun yüzde 80'inden sorumlu olan G20 ülkelerinin "iklim değişikliği ve adaleti" için adım atmak zorunda olduğunu vurgulayarak, her ülkenin fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçmesi ve ulusal emisyon azaltma hedeflerine ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Antonio Guterres​, hükümetler dışında yerel yönetimlere, kurumlara ve özel şirketlere de yenilenebilir enerjiye BM standartlarına uygun bir şekilde geçiş konusunda çağrıda bulundu.

"DAHA KÖTÜSÜNÜ DURDURABİLİRİZ"

Guterres, aşırı hava olaylarının artık "yeni normal" hale geldiğini hatırlatarak, tüm ülkelerin buna adaptasyon sağlayarak, vatandaşlarını yakıcı sıcaklara, ölümcül sellere, yangınlara, fırtına ve kuraklıklara karşı koruması gerektiğini belirtti.

BM, küresel sıcaklıklara karşı harekete geçti

Milyonlarca hayatı iklim değişikliğinden kurtarmak için adaptasyon yatırımlarında küresel bir artış gerektiğini kaydeden Guterres, gelişmiş ülkelerin, 2025 yılına kadar adaptasyon finansmanını ikiye katlamak için açık ve güvenilir bir yol haritası sunması gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, iklim değişikliği​ konusunda gelişen ülkelere yardım edilmesi zorunluluğunu da vurgulayarak, "2027 yılına kadar dünyadaki her insanın bir erken uyarı sistemi kapsamına alınması gerekiyor ve ülkeler, adaptasyon konusunda uluslararası eylemi ve desteği harekete geçirmek için bir dizi küresel hedefi göz önünde bulundurmalı" dedi.

Gelişmiş ülkelerin vadettikleri, gelişen ülkelere yönelik yıllık 100 milyar dolar iklim değişikliği desteği sözünü tutmak zorunda olduklarını belirten Guterres, bu konuda şu ana kadar sadece Kanada ve Almanya'nın sözünü yerine getirdiğini açıkladı.

"YIKIMIN KANITLARI HER YERDE"

Guterres, iklim değişikliğine karşı mücadelede hükümet, sivil toplum, iş dünyası ve tüm aktörlerin işbirliği ihtiyacı içinde olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

"İnsanlığın sebep olduğu yıkımın kanıtları her yerde. Ancak bu umutsuzluğa değil, eyleme ilham vermelidir. Hala daha kötüsünü durdurabiliriz. Ama bunu yapmak için sıcaklarla geçen bir yılı, tutkularla dolu bir yıla dönüştürmeli ve iklim eylem planlarını hemen hızlandırmalıyız."

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...