Tgrt Haber

Kuzey Kore'den Uzak Doğu'da gerilimi artıracak hamle: 5 yıllık anlaşma feshedildi!

Editör: Safa Keser / Kaynak: Anadolu Ajansı
23 Kasım 2023 10:21 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 11:10
Kuzey Kore'den Uzak Doğu'da gerilimi artıracak hamle: 5 yıllık anlaşma feshedildi!

Kuzey Kore, Güney Kore ile 2018’de askeri gerilimi azaltmaya yönelik yapılan anlaşmayı feshetti. Pyongyang yönetimi fesih kararını "müsvedde kağıttan farksız" ifadeleriyle duyurdu.

Kuzey Kore’nin Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Savunma Bakanlığı Eylül 2018’de imzalanan anlaşmaya dair bilgileri paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Güney Kore​ ile 19 Eylül 2018’de imzalanan askeri gerilimi azaltma anlaşmasının feshedildiğini belirterek, “Güney’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi​ toplantısında anlaşmanın birçok maddesini “hükümsüz kıldığı” değerlendirmesinde bulundu.

“MÜSVEDDE BİR KÂĞITTAN FARKSIZ”

Kuzey Kore​ tarafı, anlaşmanın “Müsvedde bir kâğıttan farksız” duruma geldiğini belirterek, anlaşma sebebiyle sonlandırılan tüm askeri tedbirlerin tekrar uygulamaya konulacağını bildirdi.

Açıklamada, Kuzey Kore ordusunun artık söz konusu anlaşmaya bağlı kalmayacağı kaydedilerek, iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni askeri teçhizatlar yerleştirileceği belirtildi.

Koreliler her ne kadar Kuzey-Güney Kore değil, “Tek Kore” istese de diplomasi alanında atılan adımlar iki ülke arasındaki bağları iyiden iyiye koparma noktasına getirdi.

Alınan fesih kararıyla birlikte, Kuzey Kore’nin yakın zamanda gerilimi tırmandıracak hamleler yapmasından endişe ediliyor.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...