BMGK Yaptırımlar Komitesi raporunun basına sızmasıyla birlikte Kuzey Kore'nin siber saldırılardan kripto elde ettiği ve nükleer silah programını finanse etmek için harcadığı öne sürüldü.
Basına sızdırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yaptırımlar Komitesi raporunda, Kuzey Kore'nin düzenlediği siber saldırılardan elde ettiği kripto gelirleriyle nükleer silah programını finanse ettiği öne sürüldü.
Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın incelediği raporda, Kuzey Kore'nin 2017-2023'te kripto para firmalarına 58 kez siber saldırı düzenlediği bildirildi.
Kuzey Kore'nin dış istihbarat servisi RGB'ye bağlı hackerların düzenlediği saldırılardan yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde edildiği ve Pyongyang yönetiminin bunları nükleer silah geliştirme programında kullandığı ileri sürüldü.
Raporda, Kuzey Kore'nin son bilinen nükleer füze testinin 2017'de yapıldığı hatırlatılırken, 2017'den bu yana ülkenin nükleer silah ve fizyon malzemesi geliştirme çalışmalarını hızlandırdığı aktarıldı.
Kuzey Kore, geçen yıl da balistik füze denemelerini sürdürmüş, yörüngeye casus uydu fırlatmış ve taktiksel nükleer denizaltı geliştirmişti.
BM, 2006'dan beri nükleer silah ve balistik füze denemelerini engellemek için Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor.
Çin ve Rusya ise Pyongyang yönetiminin nükleer silahları bırakması için öncelikle yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini savunuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, eylül ayında bir araya gelmişti. Toplantıda ekonomik ve askeri işbirliğinin artırılacağı da vurgulanmıştı.
Öte yandan ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşında Rusya'ya silah tedarik ettiğini öne sürmüştü. Pyongyang ve Moskova ise iddiaları yalanlamıştı.