Macron'dan sosyal medya tehdidi: İşler çığırından çıkarsa keseriz
Fransa'da 17 yaşındaki Nahel'in öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tutumunu sertleştirdi. Polislerin sayısını artıran Macron sosyal medya konusunda da tehditte bulundu.
Fransa'da 17 yaşındaki Nahel'in polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Birçok kentte protestocular ve polis çatıştı. Gün geçtikçe şiddetini artıran polis, sert müdahalelerden kaçınmadı. Olaylarda binlerce kişi gözaltına alınırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya yasaklarıyla protestocuları ve onlara destek verenleri tehdit etti.
Belediye başkanlarıyla Elysee Sarayı'nda bir araya gelen Macron, "Sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmalıyız. İşler çığırından çıktığında, (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız." dedi.
Fransa hükümeti de sosyal medya kısıtlaması için harekete geçti. Uygunsuz içeriklerin olduğu sitelere yaş sınırı getirilmesi öngörülen yasa teklifi Senato'ya geldi. Olaylar nedeniyle yasa teklifine eklenen yeni maddeye göre kamu düzeni ve kamu güvenliğini bozmaya teşvik eden sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli getirilebileceği belirtildi.
Uygunsuz içeriklerin paylaşıldığı sitelere giriş için yaş sınırı getirilmesi, kamuya açık dijital kaynaklarda aile içi şiddet mağdurlarıyla ilgili paylaşımlar ve bulut bilişim sektöründeki rekabete ilişkin düzenlemeler gibi bir dizi değişiklik öngören tasarı bugün Senatoda gündeme gelecek.
Tasarı kapsamında, yetkili makamlar, çocuk istismarına dair paylaşımların 24 saat içinde kaldırılmasını talep edebilecek. İnternet dolandırıcılığını engellemek için de riskli olarak değerlendirilen internet sitelerinde kullanıcılar, tarayıcılarında güvenlik riskine ilişkin bir uyarı mesajı alacak.
EMRE UYMAYANLARA CEZA
Dün itibarıyla ise "Dijital hayatı güvence altına alma ve düzenleme" başlıklı tasarıya, 27 Haziran'da patlak veren protestolar nedeniyle yeni bir madde eklendi. Yeni eklenen maddeye göre, yetkili idari makamlar, kamu düzeni ve kamu güvenliğini bozmaya teşvik eden sosyal medya paylaşımlarının 2 saat içinde kaldırılması ve söz konusu içeriklere erişimin engellenmesi emrini verebilecek.
Bu emre uymayanlar 1 yıl hapis ya da 250 bin avro para cezasına çarptırılabilecek. Aynı zamanda sahte hesaplar, yalan haber ve korsan sitelerle mücadeleyi de öngören tasarı 10 Mayıs'ta tamamlanmıştı. Senatoda tasarıya ilişkin yapılacak görüşmeler 5, 6 ve 7 Temmuz'da da devam edecek.
FRANSA'DA NELER OLDU?
Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu yargılanmasına karar verilmişti. Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.