Tgrt Haber

Maduro'dan ABD'li petrol şirketine sert tepki: Sessiz kalmayacağız!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
12 Aralık 2023 09:06 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 09:17
Maduro'dan ABD'li petrol şirketine sert tepki: Sessiz kalmayacağız!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 'uluslararası hukuka aykırı şekilde' petrol arayan ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil'e çok sert tepki gösterdi. Maduro, bu duruma sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

Venezuela​'nın hak istediği petrol ve gaz zengini Guyana’nın Essequibo Bölgesi’nde tansiyon had safhada... Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro​, Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesi gerilimini, diyalog yoluyla çözmek istediklerinin altını çizdi.

CENEVRE ANLAŞMASINI İŞARET ETTİ

Maduro, iki ülke liderlerinin bir araya gelmesi için arabuluculuk yapan Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarına (CARICOM) teşekkür etti. 1899 Paris Tahkim Kararı'nı tanımadıklarını bir kez daha hatırlatan Maduro, Esequibo bölgesi sorununun çözümü için 1966 Cenevre Anlaşması'nı işaret etti.

Maduro, Guyana Devlet Başkanı Ali​ ile yapacakları yüz yüze görüşmeye ev sahipliği yapması beklenen Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves'e mektup yazarak memnuniyetini ilettiğini belirtti.

"MUTABAKAT İLKESİ İHLAL EDİLDİ"

Guyana'nın, Esequibo anlaşmazlığını Uluslararası Adalet Divanına (ICJ) taşıma kararını eleştiren Maduro, "Taraflar arasında halihazırda üzerinde anlaşmaya varılan karşılıklı mutabakat ilkesi ihlal edildi ve bu hadise mevcut durumu gerginleştiren en büyük faktörlerden biriydi" ifadesini kullandı.

ABD'Lİ ENERJİ DEVİ EXXON MOBİL'E TEPKİ

Maduro, ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil'in, Venezuela ile Guyana arasındaki tartışmalı bölgede "uluslararası hukuka aykırı şekilde" petrol faaliyetleri yaptığını vurgulayarak, bu duruma sessiz kalmayacaklarını yineledi.

ABD Güney Komutanlığının, Guyana'daki askeri faaliyetlerine değinen Maduro, Guyana Devlet Başkanı Ali ile yapacakları görüşmede, bu konuyu gündeme getireceklerini söyledi. Nicolas Maduro, her zaman barıştan yana olduklarını belirterek, Bolivarcı Barış Diplomasisi doktrini çerçevesinde hareket edeceklerine dikkati çekti.

Tarafların, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de, Başbakan Ralph Gonsalves'in ev sahipliğinde 14 Aralık'ta yüz yüze görüşeceği bildirilmişti. Venezuela'da yapılan ve Esequibo bölgesinin bu ülkeye ait olduğu yönünde sonuçlanan referandumun ardından harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nın yaklaşık 4'te 3'üne karşılık gelen bölgeyi kontrolü altına alma tehdidinde bulunmuştu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...