Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsü için aşılama başlıyor! Tüm dünyada mpox alarmı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
22 Ağustos 2024 09:18 - Güncelleme : 22 Ağustos 2024 09:47
Maymun çiçeği virüsü için aşılama başlıyor! Tüm dünyada mpox alarmı

Tüm dünyada yayılmaya başlayan maymun çiçeği (M çiçeği) virüsü için Afrika önlem almaya başladı. Binlerce vakanın bulunduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ve kıtadaki diğer ülkelerde M çiçeği virüsü için aşılama başlayacak.

Afrika'dan, Avrupa'ya ve Asya'ya yayılan maymun çiçeği virüsü​ için önlem alınmaya başladı. Afrika Birliği​ Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti​ (KDC) ve kıtadaki diğer ülkelerde birkaç gün içinde M çiçeği salgınına karşı aşı çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN AŞILAMA BAŞLAYACAK

Avrupa Birliği, biyoteknoloji şirketi Bavyera Nordic, ABD ve Japonya'nın aşıların tedarik edilme onayının ardından aşı dozlarına kısa sürede ulaşacaklarını, birkaç gün içinde ise aşılamanın başlayacağını belirtti.

Maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısı artıyor! Tayland'da mpox alarmı - 1. Resim

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya de aşıların güvenli şekilde saklanması ve doğru şekilde uygulanmasının son derece önemli olduğunu bildirdi. Kaseya, aşıların dağıtımını kolaylaştırmak için M çiçeği salgını görülen ülkelerle lojistik ve iletişim stratejileri konusunda çalıştıklarını kaydetti.

DSÖ AFRİKA'DA ACİL DURUM İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un 14 Ağustos'ta topladığı DSÖ Acil Durum Komitesi, M çiçeği virüsüyle ilgili durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna yönelik tavsiye görüşünü açıklamıştı.

Afrika Birliği de Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirmişti.

Maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısı artıyor! Tayland'da mpox alarmı - 2. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ HAYVANLARDAN BULAŞIYOR

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

Maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısı artıyor! Tayland'da mpox alarmı - 3. Resim

MPOX BELİRTİLERİ

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Öte yandan DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...