Türkiye ve Mısır arasındaki tarihi adım Atina'yı hizaya getirdi
Türkiye ve Mısır ilişkileri, 2013’de Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinden sonra maslahatgüzar seviyesine inmişti. İki ülke arasındaki gerilimin son yıllarda azalmasıyla normalleşme süreci başladı ve karşılık büyükelçi atandı. Yunanistan’ı oldukça rahatsız eden bu gelişmeyi, Yunan medyası manşetlere taşıdı. Peki ama neden?
Doğu Akdeniz’deki büyük gaz rezervleri bölgenin jeopolitik dengelerini değiştirdi, devletler arası ilişkileri etkiledi.Türkiye ve KKTC’yi saf dışı bırakmak isteyen Akdeniz havzasındaki diğer ülkeler, deniz alanları için Münhasır Ekonomik Bölge ilanında bulundu. Bununla birlikte de üçlü ittifaklar ortaya çıktı. Mısır bu ittifaklarda önemli bir aktör konumundaydı. Son gelişmelerle birlikte, ittifaklar ve Türkiye arasındaki ilişkiler farklılaşmaya başladı.
Sisi’nin Mısır’da darbe yaparak başa gelmesiyle iki ülkenin arası bozulmuştu fakat son yıllarda normalleşme sürecine girilmişti. Bu sürecin son adımıysa karşılıklı büyükelçi atamak oldu. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin 27 Temmuz’da gerçekleştireceği Türkiye ziyaretiyle de bu süreç nihayete erecek.
Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi, normalleşmenin sinyalini Dünya Kupası açılışı için gittikleri Katar’da vermişti. Orada el sıkışıp görüşmeleri, 2013’den bu yana rafa kaldırılan Ankara-Kahire ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
Son 13 yıl içinde hiç olmadığı kadar olumlu seyreden Türkiye-Mısır ilişkilerinden, Doğu Akdeniz’de hakimiyet kurmak isteyen Yunanistan ise son derece rahatsız. Ege’deki komşumuz, bunu kendi ülkeleri için ulusal bir yenilgi olarak değerlendiriyor. Çünkü Türkiye’nin attığı bu adım Atina’nın Doğu Akdeniz’deki hesaplarını yerle bir etti.
KAHİRE VE ANKARA ARASINDAKİ GERİLİMDEN FAYDALANMAYA ÇALIŞILDI
Mısır, Türkiye için hem Doğu Akdeniz’de hem Orta Doğu’da hem de Afrika’da kritik bir aktör. Bizim kırmızı çizgilerimizden biri ise doğu Akdeniz’deki haklarımız… Yunanistan, bugüne kadar ABD ve Fransa’yı arkasına alarak Kahire ve Ankara arasındaki gerilimden faydalanmaya çalıştı. Amacı ise korsan girişimle deniz yetki sınırı genişleterek bölgedeki enerji kaynakları sömürmekti.
EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI
Çeşitli iş birlikleri geliştirse de Kahire yönetimi aslında bugüne kadar Atina’yı memnun edecek bir deniz yetki sınırı anlaşmasına imza atmadı ama komşuya Mısır ve Türkiye ilişkisinin kötü olması bile yetiyordu. Çünkü doğu Akdeniz’de yalnız bir Türkiye’ydi hedef ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.
Türkiye’nin son dönemde izlediği çevre ülkelerle sorunları çözmeye yönelik etkili dış politika adımları oyunu bozdu. Bütün denklemi değiştiren Türkiye, güçlü tarihi ve dini bağları olan Mısır’la beyaz bir sayfa açtı. Öte yandan son dönemde artan Doğu Akdeniz geriliminin ana aktörlerinden biri olan Yunanistan'dan sesler yükseldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, "Halihazırdaki olumlu iklimden faydalanmalı ve anlaşmazlığa çözüm getirmeliyiz" dedi. Türkiye'yle görüşmeye hazır olduklarını belirten Yunan Bakan, Atina'nın kırmızı çizgilerinden geri adım atılmayacağını da vurguladı.
Mısır ve Türkiye’nin bu yakınlaşmasının Doğu Akdeniz’deki dengeleri nasıl etkileyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz…