Tgrt Haber

Mısır'da esir takasının yanı sıra 6 haftalık ateşkes de gündemde

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, AP
13 Şubat 2024 16:57 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 17:00

İsrail ve Hamas arasındaki olası bir esir takası görüşmelerinde, 6 haftalık ateşkes anlaşmasının 'nihai taslağı' da değerlendiriliyor.

Mısır'ın başkenti Kahire​'de İsrail-Hamas arasındaki olası bir esir takası​ görüşmeleri sürerken 6 haftalık ateşkes​ anlaşmasının 'nihai taslağının' görüşüldüğünü Associated Press (AP) duyurdu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Mısırlı yetkili, anlaşma sağlanması halinde tarafların kalıcı bir ateşkes için müzakerelere devam edeceğine dair garanti vereceğini belirtti.

Kahire'deki bir Batılı diplomat ise 6 haftalık anlaşmanın masada olduğunu doğruladı fakat nihai anlaşma için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Diplomat, 6 haftalık bir ateşkes üzerinde mutabakata varılması ve nihai bir ateşkes anlaşması için müzakerelere başlanması için kalan boşlukların kapatılması açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Mısır'da esir takasının yanı sıra 6 haftalık ateşkes de gündemde - 1. Resim

CIA YİNE DEVREDE

İsrail medyasında yer alan haberlere göre görüşmelere taraflar arasında arabuluculuk yürüten Mısırlı ve Katarlı yetkililerin yanı sıra CIA Başkanı William Burns, İsrail ulusal istihbarat teşkilatı Mossad Başbakanı David Barnea ve İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet Başkanı Ronen Bar da katıldı.

İSRAİL'İN HAMAS​'A KARŞI TEKLİFİ

Hamas, geçtiğimiz hafta İsrail'e her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı bir esir takası ve ateşkes önerisinde bulundu. Şartlar kapsamında, İsrail, Gazze'den tamamen geri çekilecek, cenazeler takas edilecek, Filistinli mahkumlar serbest bırakılacak ve Gazze'nin yeniden inşası başlayacaktı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yaptığı açıklamada Hamas’ın karşı teklifini reddederek, "Başından beri mutlak zaferi hedef olarak belirledim ve bundan daha azına razı olmayacağız” ifadelerini kullanmıştı. Hamas’ın ateşkes şartlarını “hayal ürünü” olarak nitelendiren Netanyahu, "Hamas'ın az önce duyduğumuz hayal ürünü taleplerine teslim olmak, esirlerin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamayacağı gibi sadece yeni bir katliama davetiye çıkarır” demişti.

Mısır'da esir takasının yanı sıra 6 haftalık ateşkes de gündemde - 2. Resim

Netanyahu ayrıca, İsrail ordusunun Han Yunus'tan sonra Refah'a operasyon düzenlemesi için emir verdiğini açıklamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, AP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...