Tgrt Haber

Moskova mahkemesi gazeteci Marina Ovsyannikova'yı 8.5 yıl hapis cezasına çarptırdı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
04 Ekim 2023 15:01 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 17:10

Moskova mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini canlı yayında protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova'yı 8,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Moskova mahkemesi, Rusya​'nın Ukrayna​'yı işgalini canlı yayında protesto​ eden gazeteci Marina Ovsyannikova'yı üzerinde "Savaşı durdurun" ve "Size yalan söylüyorlar" yazılı pankartla canlı yayına dalmasından dolayı geçtiğimiz çarşamba günü Rusya'da gerçekleşen duruşmada 8,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

BU İLK PROTESTOSU DEĞİL

Ovsyannikova, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı Ukrayna'yı işgal​ etmesinden üç haftadan kısa bir süre sonra yaptığı protesto nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı. Ancak daha sonra, Temmuz 2022'de Kremlin'in karşısındaki bir nehir setinde durup Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i katil ve askerlerini faşist olarak adlandıran bir pankartla yaptığı yeni bir protestoyla bağlantılı olarak "Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında bilerek yanlış bilgi yaydığı" gerekçesiyle cezai soruşturmayla karşı karşıya kalmıştı. Rusya'nın mevzuatı, savaşın "işgal" olarak adlandırılmasını yasa dışı kılıyor. Devlet kontrolündeki haber kuruluşlarına bunu "özel bir askeri operasyon" olarak tanımlamaları söylendi.

Moskova mahkemesi gazeteci Marina Ovsyannikova'yı 8.5 yıl hapis cezasına çarptırdı

45 yaşındaki Ovsyannikova, bir yıl önce farklı bir protestodan dolayı ev hapsine çarptırılmıştı. Avukatına göre, ev hapsinden kaçtıktan sonra kızıyla birlikte belirsiz bir Avrupa ülkesine gitmek üzere Rusya'dan kaçmış ve cevaplayacak bir davası olmadığını söylemişti. Ona karşı açılan dava, Rusya'nın işgalinden kısa bir süre sonra çıkarılan ve silahlı kuvvetleri "itibarsızlaştırmayı" veya onlar hakkında yanlış bilgi yaymayı suç haline getiren yasalar uyarınca açıldı. Ovsyannikova, kararın arifesinde Telegram'da bir açıklama yayınlayarak suçlamaları "saçma ve siyasi amaçlı" olarak nitelendirdi ve ekledi; "Elbette suçumu kabul etmiyorum ve tek bir kelimeyi bile geri almıyorum" ifadelerini kullandı.

Düzinelerce kişi, ülkenin ordusunu "itibarını zedelediği" gerekçesiyle ya hapse atıldı ya da para cezasına çarptırıldı; insan hakları gruplarının söylediğine göre Rusya Lideri Vladimir Putin yönetiminde muhalefete yönelik benzeri görülmemiş bir baskı söz konusu.

Rusya'nın başkentindeki mahkeme Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Maria Ovsyannikova'nın "genel rejim ceza kolonisinde" sekiz yıl beş ay hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Ayrıca 4 yıl boyunca internet de dahil olmak üzere elektronik medyayla ilgili her türlü faaliyetten men edildi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...